Muže obviněného z atentátu na premiéra Fica poslal soud do vazby

Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu (STS) ČTK informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle dnešních informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.

Uvalení vazby soud zdůvodnil obavou, že by obviněný mohl uprchnout nebo pokračovat v trestné činnosti. Ztotožnil se tak s návrhem žalobkyně.

Obviněný si podle Kudjákové ponechal lhůtu na vyjádření, zda proti rozhodnutí o vazebním stíhání podá stížnost k nejvyššímu soudu. Soudce STS nepřijal písemný slib stíhaného a návrh na dohled probačním úředníkem, kterými by nahradil vazbu obviněného.

Rozhodování soudu provázela mimořádná bezpečností opatření. Do areálu ostraha nevpustila novináře a také u jeho vstupu hlídkovali policisté se samopaly.

STS se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy se na Slovensku zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy včetně úkladných vražd. Právě z tohoto zločinu policie útočníka na Fica obvinila.

Podle dřívějšího vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka byl útok na premiéra politicky motivovaný a útočník vyjádřil nesouhlas s politikou vlády.

ČTK

  Petr Pavel v Kyjevě daroval prezidentovi Zelenskému pistoli CZ 75

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com