Finsko ponechá otevřený jen jeden hraniční přechod s Ruskem, stovky migrantů chtějí do Finska

Finská vláda uzavře téměř všechny přechody na hranici s Ruskem, od páteční půlnoci nechá otevřený jen ten nejseverněji položený ve finském Laponsku. Oznámil to dnes finský premiér Petteri Orpo, napsala agentura Reuters. Opatření má zastavit rostoucí příchody žadatelů o azyl do severské země, podle Finska podporované ruskými úřady. Helsinky budou podle šéfa vlády situaci na ruské hranici monitorovat a přijmou další opatření, pokud bude potřeba.

Finsko v posledních týdnech zaznamenalo příchody stovek migrantů přes východní hranici s Ruskem, která je dlouhá 1340 kilometrů. Polovinu přechodů na této hranici Finsko uzavřelo už minulý týden. Týkalo se to těch nejvytíženějších na jihovýchodě země a v provozu zůstaly jen ty v severní části hranice.

Helsinky opatření zdůvodňují rostoucím počtem migrantů z Iráku, Sýrie, Jemenu, Somálska a dalších zemí bez platných dokladů. Orpo už dříve prohlásil, že Rusko těmto lidem nebrání, aby se dostali na hranici s Finskem, ale naopak jim s dopravou pomáhá. Rusko kvůli uzavření hranice předložilo Helsinkám oficiální protest.

Po uzavření jižnějších přechodů se migranti přesunuli dále na sever k hraničním přechodům Vartius a Salla, které dosud přijímaly žádosti o azyl. Tři ze čtyř zbývajících hraničních přechodů však nyní Finsko rovněž uzavře a otevřený ponechá jen přechod Raja-Jooseppi. „Raja-Jooseppi je nejvíc na severu a vyžaduje skutečné úsilí, aby se tam člověk dostal,“ řekl k tomu dnes premiér Orpo. Na tomto hraničním přechodu bude podle finské pohraniční stráže soustředěno přijímání žádostí o azyl.

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová dnes Reuters řekla, že Finsko by případně mohlo uzavřít i celou hranici s Ruskem. Jenom v tomto měsíci přišlo z Ruska do Finska více než 600 lidí bez dokladů vyžadovaných pro vstup do Evropské unie, uvedl Reuters.

  Musk podle tisku jedná o funkci šéfky Twitteru s manažerkou NBCUniversal

Finsko se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance a jeho hranice s Ruskem slouží rovněž jako vnější hranice EU.

To platí také o estonsko-ruské hranici, na kterou podle estonské stanice ERR od minulého čtvrtka přišlo 75 migrantů převážně ze Somálska a Sýrie. Tito lidé, kteří se pokusili dostat do Estonska přes hraniční přechod Narva, podle estonského ministerstva vnitra nežádali o azyl a byli vráceni. Tallinn Moskvu obvinil z „hybridní útočné operace“, při níž údajně přiváží migranty na hranici.

Stovky migrantů na ruské hranici chtějí do Finska

Na rusko-finské arktické hranici se shromáždilo kolem 300 lidí z více než desítky různých zemí, kteří chtějí do Finska. Podle agentury AFP to dnes uvedl gubernátor ruské Murmanské oblasti Andrej Čibis. Finsko obviňuje Moskvu, že úmyslně vytváří na hranici migrační krizi, a v noci na sobotu uzavřelo polovinu hraničních přechodů s Ruskem.

Otevřeny zůstávají čtyři hraniční přechody mezi Ruskem a Finskem, přičemž pouze dva – Vartius a Salla – přijímají žadatele o azyl. Všichni migranti, o kterých mluvil Čibis, jsou podle něj na hraničním přechodu Salla.

„Asi 300 příslušníků více než deseti cizích států čeká ne hodiny, ale celé dny, aby mohli přejít hranici,“ napsal Čibis na sociální síti Telegram. „Cizí občané nemohou přecházet hranici kvůli finské straně. Tato země NATO uměle vytváří na hranici dopravní zácpu,“ dodal gubernátor, který také připojil snímky zachycující údajně situaci v Salle. Agentura AFP uvedla, že nemohla jeho tvrzení nezávisle ověřit.

Finsko minulý týden uzavřelo nejvytíženější přechody na jihovýchodě země a ponechalo v provozu jen ty v severní části hranice. Helsinky opatření, které má platit do 18. února, zdůvodnily rostoucím počtem příchodů migrantů z Iráku, Sýrie, Jemenu, Somálska a dalších zemí bez platných dokladů. Podle finského premiéra Petteriho Orpa žadatelům o azyl, kteří nemají platné doklady, Rusko nebrání, aby se dostali na hranici s Finskem, ale naopak jim s dopravou pomáhá. Rusko kvůli uzavření hranice předložilo Helsinkám oficiální protest.

  V Turecku záchranáři stále nacházejí přeživší po zemětřesení

Podle agentury Reuters za poslední dva týdny přišlo na finskou hranici z Ruska přes 500 žadatelů o azyl, což je nebývalý počet. V minulých měsících registrovali finští pohraničníci prý méně než jednoho migranta denně. Helsinky nyní zvažují úplné uzavření hranice, píší finská média.

Představitel finské pohraniční stráže Tomi Kivenjuuri v úterý agentuře Reuters řekl, že migranti přijíždějí k hranici z Ruska namačkaní v autech a kamionech, následně jsou vysazeni a na zdolání posledního úseku dostanou kolo. „Je velmi pravděpodobné, že se ruské úřady na dopravě migrantů podílejí,“ podotkl Kivenjuuri.

Finsko a Rusko již dříve zakázaly pěší přechody hranice. Minulý týden finská pohraniční stráž jednostranně zakázala také přejezdy hranice na kole. Podle finských pohraničníků klesají teploty v oblasti k minus deseti stupňům a fouká ledový vítr. „Několik žen dorazilo s omrzlinami,“ uvedl Kivenjuuri.

Gubernátor Murmanské oblasti Čibis prohlásil, že Rusko poskytuje migrantům „plnou podporu“. „Zřídili jsme ohřívárny, kde se tito lidé mohou zahřát, najíst se nebo si vypít teplý čaj,“ řekl.

Finsko, které se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com