Na Václavském náměstí demonstrují stovky lidí proti omezením

Na pražském Václavském náměstí demonstrují stovky lidí proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. V rámci akce iniciativy Chcípl PES zaplnili celou horní část náměstí až na úroveň Opletalovy ulice. Účastníci, většinou bez roušek, mají české vlajky. Drží transparenty s nápisy, že nejsou děti, že je vláda omezuje ve sportovních aktivitách a že chtějí konec vládní šikany. Vyjadřují se také proti očkování. Na akci dohlížejí policisté, zatím nemuseli zasahovat.

Policie výraznější problémy nezaznamenala, řekla ČTK mluvčí Violeta Siřišťová. Pokud počet lidí na protestu porušuje současná vládní omezení, nahlásí policie svolavatele příslušnému správnímu orgánu. Stejně podle mluvčí řeší například případy lidí bez nasazených roušek.

Iniciativa pořádala protesty i v minulých dnech. V pátek například svolala demonstraci před úřad vlády, na které se sešlo kolem 50 lidí. Iniciativa sdružující podnikatele, kteří nesouhlasí s vládními protiepidemickými opatřeními, vyzvala v minulých týdnech podnikatele, aby přes vládní zákaz své podniky otevřeli. Na pražském Staroměstském náměstí zorganizovala 10. ledna demonstraci, na které se sešly tisíce lidí.

Lidé mohou na demonstraci podepisovat petici za rezignaci vlády, kterou podporuje web www.otevrisvoumysl.cz.

Organizátoři protestu už dříve uvedli, že se chtějí přeměnit na politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami. V nich pak podle výkladu zástupců iniciativy bude moci být otevřeno, podle nich mají politická jednání z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) označil takovou interpretaci vládního nařízení za nesprávnou.

Autor: ČTK

  Noc a dnešní ráno byly extrémně teplé, zejména ve Slezsku, uvedl ČHMÚ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com