Zemřel Ladislav Štaidl. Hudebníkovi, který skládal hity pro Gotta či Vondráčkovou, bylo 75 let

Zemřel hudebník a textař Ladislav Štaidl, bylo mu 75 let. Radiožurnálu to potvrdil moderátor a publicista Miloš Skalka. Štaidl byl všestranně nadaný muzikant a dlouhodobě spolupracoval s Karlem Gottem. Je autorem známých písní – složil hity jako Kávu si osladím či Trezor. Napsal také hudbu k desítkám českých filmů a seriálů.

Ladislav Štaidl odstartoval hudební kariéru na začátku 60. let ve skupině Crazy Boys společně s Miky Volkem a Ondřejem Suchým. 

Po rockových začátcích přešel v průběhu normalizace ke střednímu proudu. Texty k Štaidlově hudbě psával jeho mladší bratr Jiří, který zemřel při autonehodě v roce 1973.

Společně skládali pro Karla Gotta nebo Waldemara Matušku, například písně Trezor, Kávu si osladím ne. bo Padá hvězda.

Kromě toho Ladislav Štaidl složil hudbu i k několika desítkám českých filmů a seriálů – za všechny Radost až do rána, Malý pitaval z velkého města nebo Chlapci a chlapi.

Ke konci šedesátých let, když se vrátil s Karlem Gottem z angažmá v Las Vegas, založil orchestr Ladislava Štaidla, který fungoval až do sametové revoluce. Sám také zpíval, a to právě díky Karlu Gottovi.

‚Zpěvák z leknutí‘

„Napsal jsem mu písničku, kterou odmítl, protože se mu zdála, že je moc schnulzig, moc slaďák. I když já byl přesvědčený, že je to dobrý, tak jsem se zdravě nakrknul a nazpíval jsem si ji sám. Byl to nejprodávanější singl roku a jmenovalo se to ‚Mží ti do vlasů‘,“ vyprávěl v rozhovoru pro Český rozhlas.

„On byl i takový zpěvák z leknutí. Začal zpívat, protože písničku ‚Mžíti do vlasů‘ původně napsal pro Karla Gotta a Karlovi se ta písnička nelíbila, tak ji Ladislav Štaidl nazpíval sám a měl s ní velký úspěch,“ komentoval Štaidlův úspěch moderátor a publicista Miloš Skalka.

Držitel diamantové desky za 10 milionů prodaných nosičů skládal také pro Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou, Jiřího Korna nebo Dalibora Jandu. Koncem 80. let se pak soustředil na tvorbu pro Ivetu Bartošovou, která byla tehdy také jeho životní partnerkou.

  Havlíček: Obchody se v pondělí neotevřou

Po pádu komunistického totalitního režimu v roce 1989 se Ladislav Štaidl zcela vzdal své hudební kariéry a začal podnikat. V roce 2015 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com