Situace v polské justici se podle Jourové stále více zhoršuje

Za stále více ohroženou považuje polskou justici místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty Evropské unie a transparentnost Věra Jourová. Eurokomisařka zároveň varuje před nevratnými důsledky reformy polské justice. Situace se čím dál víc zhoršuje, citovala dnes Jourovou agentura DPA.

Jako příklad místopředsedkyně Evropské komise uvedla vývoj kolem disciplinární komory nejvyššího polského soudu, jež má možnost trestat soudce kritické vůči kontroverzní justiční reformě. Unijní soud loni v dubnu vydal předběžné opatření a nařídil Polsku přerušit činnost komory, jejíž nezávislost podle komise země neprokázala.

„Zklamalo mě to,“ konstatovala Jourová. Dialog s Varšavou podle ní nepřináší zlepšení. Klade si otázku, zda lze vůbec celý proces reformy zvrátit.

Udržení stávající situace v Polsku z pohledu eurokomisařky nestačí. „Musí nastat mnoho zlepšení a pozitivních reakcí na oprávněné žádosti Evropské komise a opodstatněná rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie,“ řekla v rozhovoru s DPA.

Před rokem Jourová zákon umožňující postihování soudců označila za „plošné bombardování“ justice. Podle novely hrozí pokuty, disciplinární řízení nebo propuštění například těm soudcům, kteří zpochybňují kompetence jiných soudců. Soudci se také nově nesmí zapojovat do veřejné činnosti, která by nebyla slučitelná s principem nezávislosti soudců a soudů.

Polská média kritická vůči PiS v této souvislosti často mluví o „náhubkovém“ nebo „restriktivním“ zákonu. Evropská komise považuje nezávislost soudců za ohroženou.

Ve středu komise zahájila další fázi řízení, které s Polskem kvůli disciplinární komoře nejvyššího soudu vede. Polské úřady dosud uspokojivě nereagovaly na výtky týkající se porušování unijního práva a omezování nezávislosti soudců, uvedla EK. Brusel dal Varšavě měsíc na odpověď, poté je připraven žalovat Polsko u Soudního dvora Evropské unie.

Disciplinární komora se stala součástí širšího sporu o reformu polské justice, která podle Bruselu podkopává nezávislost polského soudnictví. Soudci v Lucemburku již případy spojené s reformou na podnět EK posuzovali několikrát. Předloni například dospěli k závěru, že zákon snižující důchodový věk soudců je v rozporu s unijním právem. Stejně hodnotili i normu, jež umožňuje polské vládě zasahovat do složení nejvyššího soudu.

  Sankce omezí ruský export a zasáhnou propagandisty, řekla šéfka EK

Polská vláda tvrdí, že cílem reformy je zbavit zemi soudců spjatých s komunistickým režimem, podle opozice se však PiS snaží posilovat svou moc nad justicí. Varšava již po verdiktech unijního soudu několik částí kritizovaných zákonů změnila.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com