Vláda schválila přechodné zrušení DPH pro respirátory

archiv.ihned.cz

Vláda dnes schválila dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Opatření bude platit od středy. Na dotaz ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Ke snížení nebo zrušení 21procentní DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali vládu výrobci respirátorů. Potravinářské i lékárenské řetězce jsou připraveny do cen respirátorů zrušení DPH promítnout.

Příslušné opatření již ministerstvo financí zveřejnilo ve Finačním zpravodaji na svých internetových stránkách, kde i upřesnilo, kterých výrobků se opatření týká.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dříve apelovala na výrobce a prodejce, zejména řetězce, aby zrušení daně promítli do cen respirátorů pro zákazníky. Dnes pak apel zopakovala. „Vyzývám všechny výrobce a maloobchodní prodejce, aby si neponechali tuto výhodu ve svých maržích, ale aby ji promítli do ceny pro konečného spotřebitele,“ uvedla dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

Schillerová zároveň upozornila, že opatření jde nad rámec práva EU. DPH totiž patří v rámci EU mezi tzv. harmonizované daně. „Ale je to mimořádná situace. Nebudeme první zemí EU, která k takovému kroku přistoupila,“ uvedla.

Návrh na zrušení DPH na respirátory přivítala Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Podle ní se pomůcky stanou pro mnoho lidí dostupnějšími.

Ministryně v neděli v České televizi odhadla, že dopad na rozpočet bude v řádu několika desítek milionů korun, maximálně nízkých stovek milionů korun. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvedl, že v případě zavedení povinného nošení respirátorů kategorie FFP2 v obchodech a MHD by dvouměsíční zrušení daně připravilo veřejné finance zhruba o 1,2 miliardy korun. „Výpočet vychází z předpokladu průměrné denní spotřeby daných respirátorů v ČR v počtu zhruba pěti milionů kusů, a to při průměrné ceně 22,50 Kč za jeden respirátor,“ uvedl.

  Za co Češi utrácejí na Vánoce nejvíce

Zástupci vlády dříve uváděli, že zvažují po vzoru Německa a Rakouska užívání respirátorů třídy FFP2 na rizikových místech, například v městské hromadné dopravě. Důvodem je obava ze šíření britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než původní forma a mohla by způsobit přetížení nemocnic. Čtvrteční zpřísnění vládních protiepidemických opatření povinnost nosit respirátory nezavedlo, vláda jejich použití na rizikových místech doporučila. Povinnost nosit respirátory FFP2 nebo KN95 mají od soboty instruktoři ažáci autoškol.

Stanovení maximální ceny respirátorů vláda podle čtvrtečního vyjádření vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) odmítla, mimo jiné kvůli tomu, že mezi nimi je mnoho rozdílů.

Řetězce jsou připraveny do cen respirátorů promítnout zrušení DPH 

Potravinářské i lékárenské řetězce jsou připraveny promítnout do cen respirátorů zrušenou daň z přidané hodnoty. Rozhodnutí vlády řetězce vítají. Někteří prodejci už dříve cenu upravili. Například obchody Albert začaly minulý týden prodávat respirátory třídy FFP2 za nákupní ceny bez marže, řekl jejich mluvčí Jiří Mareček.

Zrušení DPH se bude týkat respirátorů kategorie FFP2 a vyšší, platné bude dva měsíce. Ke snížení nebo zrušení 21procentní DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali vládu výrobci respirátorů. Povinné jsou respirátory minimálně třídy FFP2 nebo KN95 od soboty pro žáky a instruktory v autoškolách. Zástupci vlády minulý týden uvedli, že zvažují jejich zavedení po vzoru Německa či Rakouska v obchodech nebo veřejné dopravě. Zatím je jen doporučují.

Albert prodejem respirátorů FFP2 za nákupní ceny chce podle Marečka přispět ke zpřístupnění tohoto typu ochrany širší skupině obyvatel. „Aktuálně nabízíme v prodejnách balení po dvou a třech kusech. V minulém týdnu jsme intenzivně sháněli tento typ respirátorů od dodavatelů, abychom dokázali v případě zvýšeného zájmu nabídnout dostatečné množství,“ uvedl Mareček. Doplnil, že o víkendu ale nezaznamenali podstatné zvýšení poptávky.

  Česko zřejmě čeká mimořádné zvýšení důchodů. Kvůli vysokému růstu cen

Dočasné zrušení DPH u respirátorů vítá i společnost Globus. Na tento krok bude podle své mluvčí Lutfii Volfové okamžitě reagovat a podpoří prodej za nejnižší možnou cenu, uvedla. Zásoby nyní má od několika výrobců, včetně českých, a zajišťuje další zásoby, aby se připravila na případný nárůst zájmu. „Z dlouhodobého hlediska ale na českém trhu může dojít k výpadkům dodávek respirátorů. Výroba v ČR je limitovaná a na globálním trhu nyní ve velkém nakupují i sousední státy, především Rakousko a Německo. Obáváme se proto, že především dodavatelé mimo EU mohou vzhledem k situaci přikročit ke zvýšení cen těchto ochranných pomůcek,“ dodala Volfová.

Společnost Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl sleduje vyšší zájem o respirátory FFP2, v nejbližší době je plánuje zařadit do stálého sortimentu. Osvobození DPH v ceně respirátorů obchodní síť zohlední, řekla Maierl.

„Od středy bude prodej respirátorů kategorie FFP2 a vyšší ve všech našich obchodech bez DPH. Konečná prodejní cena bude tedy ponížena o částku DPH v plném rozsahu,“ řekl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček. Věří, že nižší cena respirátorů přispěje k jejich lepší dostupnosti a zvýšené ochraně zákazníků.

Změnu DPH u respirátorů plně do cen, za které je prodává zákazníkům, promítne i řetězec lékáren Dr. Max. „Zaznamenali jsme vyšší poptávku po respirátorech FFP2. V lednu bylo dvoukusové balení vůbec neprodávanější položkou ve volném prodeji, desetikusové balení obsadilo třetí příčku,“ uvedl mluvčí sítě Michal Petrov. Nyní ve svém e-shopu Dr. Max nabízí respirátor FFP2 PREMIUM deset kusů za 359 korun.

Síť Benu lékáren podle své mluvčí Alžběty Poršové změny provedené ministerstvem financí zohlední v cenách respirátorů. V uplynulých dnech u respirátorů FFP2 sledovali zvýšený zájem. „Doplňujeme skladové zásoby tak, abychom zajistili dostupnost žádaných produktů,“ doplnila Poršová.

  Průzkum: Pětina firem chce příští rok nabrat lidi, propouštět šest pct

Na internetu je nyní možné respirátory FFP2 podle nákupního rádce Heureka.cz sehnat od jednotek po desítky korun za kus, v závislosti na velikosti balení. Lékárnice a odborná konzultantka lékáren Benu Ivana Lánová už dříve ČTK řekla, že životnost jednorázové roušky činí tři až čtyři hodiny, respirátor vydrží osm až maximálně 12 hodin.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com