‚Otázky, které je nutné položit.‘ Zahraniční experti navštívili Wuchanský institut virologie

Experti Světové zdravotnické organizace, kteří v čínském Wu-chanu pátrají po původu nemoci covid-19, ve středu navštívili Wuchanský institut virologie. Informovala o tom agentura Reuters. Tým, který do Wu-chanu přijel v polovině ledna, po absolvování 14denní karantény v uplynulých dnech navštívil i místní tržiště a nemocnice.

Po jízdě hustou ranní mlhu dorazil ve středu tým Světové zdravotnické organizace v čele s odborníkem Peterem Ben Embarekem k přísně střežené wuchanské laboratoři.

„Těším se na velmi produktivní den, na setkání s klíčovými lidmi a pokládání všech důležitých otázek, které je nutné položit,“ uvedl člen týmu Peter Daszak při průjezdu do areálu.

Wuchanským institutem virologie se zabývá řada konspiračních teorií, podle nichž propuknutí nákazy ve Wu-chanu koncem roku 2019 způsobil únik koronaviru z laboratoře.

Z laboratoře, nebo od zvířat

Většina vědců tuto hypotézu odmítá a soudí, že virus SARS-CoV-2 je přírodního původu a na lidi se přenesl z netopýrů nebo jiných živočichů, možná na wuchanském tržišti, kde se prodávala divoce žijící a exotická zvířata. Někteří ale spekulují, že virus zachycený ve volné přírodě mohl být v laboratoři podroben experimentům, které zkoumaly riziko přenosu na člověka.

Uniknout z laboratoře podle této teorie mohl prostřednictvím nakaženého zaměstnance, píše Reuters. Vládnoucí čínská komunistická strana tvrdí, že virus pochází ze zahraničí, například z dovezených mořských plodů. To však vědci odmítají. Někteří vyzvali Čínu, aby zveřejnila podrobnosti k vzorkům všech virů zkoumaných laboratoří, aby se zjistilo, který z nich nejvíce připomíná SARS-CoV-2.

Čínská vláda příjezd týmu schválila až po měsících diplomatických sporů, které generálního tajemníka Světové zdravotnické organizace přiměly, aby si na situaci veřejně postěžoval.

Peking se snaží vyhnout obviněním, že existenci nového koronaviru zpočátku tajil a umožnil tak rozšíření nákazy.

Potvrzení původu viru podle agentury AP pravděpodobně potrvá roky. Odhalení zvířecího zdroje viru vyžaduje důkladný výzkum, včetně odběru vzorků, genetické analýzy a epidemiologických studií.

  Lídři zemí G7 se zavázali k ukončení závislosti na ruské ropě

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com