Hamáček kvůli rozhodnutí ÚS svolá jednání politických stran

brnodaily.com

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) neprodleně svolá jednání s ostatními politickými stranami kvůli rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) zrušit část volebního zákona. Hamáček to dnes uvedl na twitteru. Ministerstvo vnitra na jednání představí možné alternativy řešení, dodal vicepremiér. Nález soudu respektuje, doplnil.

Soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne tedy už na letošní podzimní sněmovní volby.

„Respektuji verdikt ÚS. Svolám neprodleně jednaní s ostatními politickými stranami, kde vnitro představí možné alternativy řešení,“ uvedl Hamáček. Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová na twitteru uvedla, že se zrušením části volebního zákona bude zabývat ve čtvrtek stálá komise pro Ústavu, která má projednávat pandemické zákony.

Přípravu nových volebních pravidel chce Senát řešit se Sněmovnou 

Rozhodnutí ÚS o zrušení části volebního zákona je podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) akutní výzvou pro obě parlamentní komory, aby se dohodly na volební novele. Senát je připraven okamžitě iniciovat jednání se Sněmovnou, uvedl dnes Vystrčil.

„Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě respektuji a je akutní výzvou pro obě komory našeho Parlamentu. Senát je připraven iniciovat okamžitá jednání,“ sdělil na twitteru Vystrčil.

Kvůli přípravě novely, která by byla přijatelná pro obě parlamentní komory, se sejde senátní ústavní komise, oznámil dnes její předseda Zdeněk Hraba (za STAN).

Autor: ČTK

  Vojáci dnes začnou pomáhat s pandemií na dalších šesti místech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com