Demonstranti v Praze vyzvali Rusko k propuštění Navalného

Asi stovka demonstrantů večer před pražským Rudolfinem na náměstí Jana Palacha vyzvala Rusko k okamžitému propuštění opozičního lídra Alexeje Navalného a k ukončení politických represí v zemi. Shromáždění k vyjádření podpory Navalnému se konalo v hlavním městě už poněkolikáté.

„Trest v podobě dvou roků a osmi měsíců odnětí svobody je drakonický, protože se jedná o trest, který bude prodlužován, dokud bude Putin u moci,“ řekl organizátor protestní akce Anton Litvin. Petiční arch s podpisy podporovatelů propuštění Navalného plánuje předat zástupcům Evropské unie.

Signatáři petice v ní vyzvali k přehodnocení evropských vztahů s Ruskem a odložení jednání o spolupráci, dokud nebudou v Rusku mimo jiné propuštění všichni političtí vězni, svobodné volby a Ukrajině navráceno anektované území.

Shromáždění na podporu Navalného začalo na pražském náměstí Jana Palacha v 18:30. Protestující, kterými byli většinou mladí lidé, provolávali v ruském jazyce hesla jako „svobodu Navalnému“ a zpívali. Protest byl poklidný. Jeho účastníci dodržovali rozestupy mezi sebou a měli nasazené roušky nebo respirátory. Na dodržování vládních opatření, které mají zamezit šíření nákazy koronavirem, dohlížela na místě asi desítka policistů. Kromě transparentů někteří z demonstrantů drželi i vlajky, a to včetně historické běloruské vlajky s rudým pruhem uprostřed dvou bílých vodorovných pásů nebo vlajky EU. Po zhruba dvou hodinách od začátku akce se její účastníci pokojně rozešli.

Ruská policie zadržela Navalného 17. ledna hned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té opoziční politik obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina.

Moskevský soud v úterý Navalnému změnil dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněný. Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky. Jeho obhájkyně už oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

  Fiala: Budu nucen podat žalobu k ÚS, pokud Zeman nejmenuje celou vládu

Česká diplomacie si ve středu předvolala ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař protestoval proti odsouzení Navalného a brutálním zásahům policie proti pokojným demonstrantům v Rusku. Ministerstvo také vyzvalo Rusko k okamžitému propuštění Navalného. Podle ruského velvyslanectví je vměšování Prahy do vnitřních záležitostí Ruska nepřípustné.
Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com