V Praze protestovali zemědělci, ministr a premiér v tom vidí politiku

Část zemědělců dnes demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu a v centru města na chvíli omezili provoz tramvají. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Protest, od kterého se distancovaly hlavní zemědělské organizace, se odpoledne přesunul na Malostranské náměstí, část zemědělců ho před tím opustila. Demonstrace poté skončila kolem 16:00. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) organizátoři akce sledují politické cíle a změny v zemědělství s nimi konzultovat nehodlá. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl na síti X, že se pořadatelé protestu netají podporou Kremlu.

Protestující zemědělci dopis se svými požadavky předali na ministerstvu Výbornému, který k nim vyšel, setkal se ale s pískotem. Green Deal podle účastníků protestu snižuje produkci českého zemědělství, a způsobuje tak nedostatek domácích potravin na trhu, což následně vede k nárůstu dovozu ze zemí mimo EU. Dohoda také zhoršuje úrodnost půdy a zvyšuje ceny potravin, uvedli v dopisu. Protestující jsou také proti nastavení dotační politiky v EU.

Výborný ČTK řekl, že je potřeba požadavky Zelené dohody zasadit do reálného rámce. „Česká republika a Evropa nemohou zůstat nekonkurenceschopné vůči zbytku světa, a to není rezignace na péči o krajinu nebo klima,“ uvedl a dodal, že na dopis farmářům odpoví. Ministr preferuje jednání u kulatého stolu před protesty na ulicích, řekl také. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR a majitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek, podle Výborného sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují.

V reakci na protest v podvečer firma Rohlík, největší český online prodejce potravin, v tiskové zprávě oznámila, že se distancuje od metod, které tyto protesty zastupují. Ze svého sortimentu proto stahuje produkty organizátora protestů, společnosti Rabbit CZ. Lokální farmáře podporujeme, neférové chování ne, říká majitel skupiny Tomáš Čupr.

  Na čarodějnice se objeví přeháňky jen v Čechách, v neděli už v celém Česku

Fiala připomněl, že Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od protestu distancovaly. „S těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, jednáme a společně se bavíme o tom, co naše zemědělství potřebuje,“ uvedl premiér. Podle Dufka Výborný a Fiala protest zemědělců v Praze dehonestovali. Za pochopitelné a oprávněné považují požadavky zemědělců představitelé opozičních stran.

Farmáři s traktory ráno podle předem ohlášeného plánu přijížděli do města z několika stran. Do Prahy zamířilo asi 500 kusů zemědělské techniky, uvedla kolem 05:30 policie na síti X. Organizátoři avizovali, že na akci přijede až 1000 traktorů a dalších strojů, dnes mluvčí protestu Daniel Sterzik řekl ČTK, že přijelo více než 500 traktorů. Tiskovou konferenci ohlášenou na 20:00 Dufek zrušil, v úterý dopoledne chce oznámit, v jaké podobě budou protesty pokračovat.

Na magistrále stála ráno zemědělská technika v souvislé koloně, v každém směru ale zůstal jeden pruh volný pro průjezd ostatních aut. Podle webu pražské Technické správy komunikací byla ráno zdržení v řádu minut v ulicích na příjezdu do Prahy a následně i v centru. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že protest nezpůsobil kolaps dopravy. Ocenil, že lidé dnes do metropole nepřijížděli auty jako v jiných dnech. Plné obnovení provozu na magistrále policie na síti X oznámila kolem 15:15. Fungování pražské integrované dopravy (PID) protest výrazněji nenarušil, jen zhruba na půl hodiny přerušil provoz tramvají na Vinohradské ulici a kvůli průjezdu zemědělské techniky nabíraly zpoždění tramvaje na náměstí I.P. Pavlova.

K ministerstvu zemědělství přijely před 06:00 desítky kusů techniky protestujících. Traktory troubily, visely na nich české vlajky i transparenty, například s nápisem „Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!!!“. Někteří zemědělci s technikou zamířili odpoledne od ministerstva domů, třeba koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi (ČT) hovořil o „ukradeném protestu“. „Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli,“ řekl Malý v ČT. Výborný uvedl, že se nediví zemědělcům, kteří z protestu odjeli. Dnešek přinese horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti, míní.

  Poslanci projednají tvrzení Hradu, že BIS neplní Zemanovy úkoly

Zbylí protestující zemědělci se při cestě na Malostranské náměstí zastavili před Úřadem vlády ČR, kde chvíli pokřikovali a bubnovali. Na Malostranské náměstí jich dorazilo podle odhadu zpravodajky ČTK několik stovek, policie kvůli protestu uzavřela prostor před budovou Poslanecké sněmovny. Zasahovat policisté museli, když se na náměstí dostala do konfliktu s protestujícími zhruba desetičlenná skupina jejich odpůrců. Nikoho nezadrželi, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. V cele ale skončil muž, který o víkendu na sociální síti vyhrožoval, že se přidá k dnešnímu protestu v Praze a se samopalem půjde na úřad vlády, uvedla policie na síti X.

Demonstrace na Malostranském náměstí ohlášená jako dvouhodinová skončila zhruba po hodině. Řečníci na ní opakovaně vyzývali k odstoupení Česka od Green Dealu. Podle zpravodajů ČTK se demonstrace účastnili také organizátor protivládních akcí Jindřich Rajchl, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně neparlamentní Trikolory Zuzana Majerová nebo bývalý premiér a předseda strany Česká suverenita Jiří Paroubek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com