‚Pryč s vojenskou diktaturou.‘ V barmském Rangúnu protestovaly stovky lidí

Kolem tisíce lidí v sobotu v největším barmském městě Rangúnu protestovalo proti pondělnímu vojenskému převratu, při němž byla svržena zvolená civilní vláda a její vůdkyně, nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Byl to největší protest od puče, informovala agentura Reuters. Z Barmy je v sobotu také hlášen rozsáhlý výpadek internetu, podle tiskových agentur ho zablokovalo nové vojenské velení země.

Lidé v ulicích Rangúnu v sobotu vyvolávali hesla „Pryč s vojenskou diktaturou“ či „Ať zvítězí demokracie“. Vyzývali také k propuštění Su Ťij a dalších lidí, kteří byli při puči zadrženi. U protestního průvodu zasahovalo přes sto členů pořádkových sil. Demonstrace skončila poklidně a nejsou zatím hlášeny žádné střety, informovala později agentura AP. Podle ní však není jasné, zda se protestující neshromáždili jinde.

V době protestu, kdy demonstranti vyzývali přes sociální média další obyvatele města, aby se k průvodu přidali, v zemi přestal fungovat internet, upozornila agentura Reuters. O rozsáhlém výpadku internetu hovoří i další světová média a přičítají to zásahu nového vojenského vedení země. Nevládní organizace NetBlocks, která se zabývá sledováním provozu na internetu, v sobotu uvedla, že v Barmě je „takřka totální výpadek internetu“.

Ve snaze zabránit organizátorům ve svolávání protestů už v pátek vojenské vedení nařídilo mobilním operátorům a poskytovatelům internetového připojení zablokovat až do odvolání přístup na twitter a instagram. Ve čtvrtek zablokovalo přístup k facebooku, i když se to podle agentury AP nepovedlo kompletně. Sociální média jsou v posledních dnech hlavním zdrojem nezávislých zpráv a také prostředkem k organizování demonstrací.

Agentura Reuters v sobotu rovněž informovala o zadržení australského poradce Su Ťij a profesora ekonomie Seana Turnella. Podle Reuters je to první známý případ zadržení cizince po posledním převratu v Barmě. Turnell o svém zatčení zpravil agenturu v textové zprávě. „Jsem z něčeho obviněn, nejsem si jist z čeho. Jsem v pořádku a silný. Ničím jsem se neprovinil,“ napsal. Následně už ho nebylo možné kontaktovat. Australské ministerstvo zahraničí v neděli vyjádřilo „hluboké znepokojení nad zprávami o svévolném zadržení Australana a dalších cizinců“ v Barmě. Diplomacie Turnella nejmenovala, ani neposkytla detaily k dalším cizincům, které zmínila.

  ISW: Ukrajinci na jihu překonali poslední vrstvu ruské obrany

Barmská armáda v pondělí provedla vojenský převrat, při kterém zadržela vůdkyni Su Ťij a prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Oba politici čelí obviněním, která organizace na ochranu lidských práv označují za nepodložená. Armáda puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách a generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetřování. Dění v zemi odsoudila řada států i organizací.

Generální tajemník OSN António Guterres v pátek uvedl, že se podařilo poprvé od převratu navázat kontakt s představiteli barmské armády. Zvláštní vyslankyně, švýcarská diplomatka Christine Schranerová Burgenerová podle něj dala armádě jasně najevo, že převrat je „naprosto nepřijatelný“. „Uděláme vše, co budeme moci, abychom sjednotili mezinárodní společenství a vytvořili podmínky pro zrušení státního převratu,“ uvedl Guterres.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com