V pátek přibylo 8559 nakažených, počet úmrtí přesáhl 17.000

novojicinsky.denik.cz

V pátek přibylo v Česku 8559 potvrzených případů covidu, zhruba o 500 víc než před týdnem. Počet zemřelých s koronavirem přesáhl hranici 17.000. V nemocnicích bylo před víkendem 5756 nakažených, asi o 180 méně než předchozí den a o 150 méně než minulý pátek. Ve vážném stavu bylo 1018 pacientů, o něco méně než o den dřív. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Protiepidemické skóre PES k dnešku stouplo o dva body na 73.

Nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví na hraně kapacit, právě jejich naplněnost je nyní podle vlády hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy. Začátkem ledna bylo v zemi přes 7000 hospitalizovaných s covidem, od té doby jejich počet klesá.

Statistiky ministerstva ale nezohledňují to, že pacient s covidem-19 v nemocnici je po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, nemá-li poslední tři dny příznaky. V počtech hospitalizovaných nakažených novým typem koronaviru se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny, někdy i měsíce.

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, laboratoře potvrdily víc než milion nakažených. Skoro 917.000 nakažených se mezitím vyléčilo, s covidem-19 zatím zemřelo 17.129 lidí.

Hodnota indexu PES od poloviny ledna nepřetržitě odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, země se ale řídí opatřeními pro nejpřísnější, pátý stupeň. Index se na 73 bodů zhoršil kvůli mezitýdennímu nárůstu hospitalizací pacientů, u nichž se covid-19 prokázal až v nemocnici. Reprodukční číslo udávající rychlost šíření koronaviru oproti pátku mírně stouplo na 1,04. Výši skóre to ale neovlivnilo, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Autor: ČTK

 

  V Česku zemřelo přes 8000 lidí s prokázaným koronavirem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com