V neděli přibylo 2415 případů covidu, méně než před týdnem

V neděli přibylo v Česku 2415 případů nákazy novým typem koronaviru. Je to o 157 méně než před týdnem, v předchozích dnech v týdnu jich spíše přibývalo. V neděli se ale méně testuje a i proti předchozí neděli laboratoře provedly méně testů. V nemocnicích v neděli ubylo zhruba 30 lidí s covidem, je jich tam 5473. Ve vážném stavu je 986 pacientů, tedy o 11 méně než v sobotu. Vyplývá to z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie se v Česku nemocí covid-19 nakazilo více než 1,037 milionu lidí, přes 922.000 se vyléčilo a 17.333 lidí, u kterých se prokázal covid-19, zemřelo.

Před měsícem byl počet hospitalizovaných o 2000 větší a před týdnem v pondělí bylo v nemocnicích více než 6000 pacientů s covidem, tedy o 500 více než nyní. Podle ministerstva zdravotnictví jsou ale nemocnice na hraně svých kapacit.

Skóre PES je pátý den na 71 bodech, číslo R zůstává na 1,05

Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstává pátý den na 71 bodech. Ve čtvrtém stupni rizik se drží už od půlky ledna, opatření v Česku ale odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo zůstává na 1,05. Pokud je číslo nad hodnotou jedna, epidemie zrychluje. Vyšší než jedna je číslo s výjimkou jednoho dne od začátku února.

Kromě reprodukčního čísla mají na počet bodů vliv i další tři ukazatele. Mírně se zhoršil průměr počtu nakažených na 100.000 obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory. Naopak nepatrně se snížil podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Žádná z těchto změn ale nebyla tak výrazná, aby se projevila na bodovém skóre.

Vláda dnes projedná pokračování nouzového stavu i po 14. únoru, zatím pro tento návrh ale nemá dojednanou většinu poslanců. Ministři také zváží, zda ještě nezpřísní či jinak neupraví nynější restrikce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před několika dny nevyloučil například možnost omezit cestování mezi kraji, většina politiků včetně premiéra Andreje Babiše je ale proti takovému kroku. Kabinet také posoudí finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci. Ve hře je příspěvek nebo vyšší nemocenská. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) předloží vládě plán, podle něhož by se maturanti mohli vrátit do lavic 1. března, současně se zavedením pravidelného testování studentů i zaměstnanců škol na covid-19.

  Ukončené očkovaní proti covidu mají tři miliony lidí, incidenční číslo dál 6,5

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com