Hejtman hradeckého kraje kritizuje stát za informování o mutaci

idnes.cz

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) dnes kritizoval způsob informování státu o šíření nakažlivější, takvzané britské mutace koronaviru v kraji. Státní zdravotní ústav (SZÚ) dnes na webu uvedl, že na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech.

„Od poloviny ledna čekáme na výsledky sekvence vybraných vzorků s podezřením na mutaci a teprve dnes se z webových stránek Státního zdravotního ústavu bez bližšího vysvětlení dozvídáme výsledky. S ohledem na vývoj epidemie v našem kraji to není zase tak velké překvapení,“ řekl ČTK Červíček.

Uvedl, že je v kontaktu s ředitelem královéhradecké krajské hygienické stanice a čekají na podrobnější vyhodnocení zkoumaných vzorků ze strany SZÚ.

V Královéhradeckém kraji se nákaza koronaviru nadále nejrychleji šíří v okrese Trutnov. Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1087 případů, před týdnem činil sedmidenní nárůst zhruba 1038 případů, o týden dříve podle tohoto propočtu zhruba 955 případů. Ve většině okresů kraje bylo za posledních sedm dní zaznamenáno nadprůměrné šíření nákazy, vyplynulo z dnešních ranních údajů ministerstva zdravotnictví.

V kraji na tom byly podle ministerstva lépe okresy Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou, kde za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel přibylo zhruba 831, 780, 691 a 603 případů. Před týdnem činily sedmidenní nárůsty případů v přepočtu na 100.000 obyvatel v těchto okresech 883, 757, 643 a 494 případů. Na špici v šíření nákazy je nyní okres Cheb v Karlovarském kraji, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 zhruba 1101 případů.

Státní zdravotní ústav vzorky z Trutnovska a Náchodska zkoumal mimo jiné kvůli tomu, že ČR dostala už dříve varování z Německa o výskytu britské varianty a možnému rozšíření do Královéhradeckého kraje. Důvodem bylo také rychlejší šíření nemoci v obou okresech a vysoká zátěž tamní nemocnice.

  Komentář prezidenta Pavla: Ukrajinská protiofenzíva odhaluje počátek osvobození

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com