V Kongu byl při útoku na konvoj OSN zabit italský velvyslanec

ct24.ceskatelevize.cz

Italský velvyslanec v Kongu Luca Attanasio a dva další lidé zemřeli po útoku na konvoj Organizace spojených národů (OSN) na východě Konga. Útočníci chtěli nejspíš unést představitele OSN. O útoku informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího národního parku Virunga v Kongu a diplomatické zdroje. Češi v konvoji nebyli.

Původní zprávy hovořily jen o zranění diplomata, jeho smrt potvrdilo italské ministerstvo zahraničí. Podle AFP podlehl velvyslanec střelným zraněním do oblasti břicha po převozu do nemocnice ve městě Goma. Při útoku přišli o život nejméně dva další lidé, podle diplomatických zdrojů člen velvyslancovy ochranky a řidič.

„V oblasti působí mise Člověk v tísni a čeští pozorovatelé v misi OSN Monusco. Všichni jsou v pořádku. Tato oblast je dlouhodobě velmi nebezpečná a ministerstvo zahraničí ČR nedoporučuje cesty do této části Konga,“ řekl ČTK český velvyslanec v Kongu Jan Vytopil.

Konvoj inspekce Světového potravinového programu při OSN byl podle informací agentury Reuters napaden dnes dopoledne. Proti útočníkům zasáhli správci národního parku Virunga. V parku a jeho okolí působí desítky ozbrojených skupin, bezpečnost návštěvníků památky Unesco zajišťuje 689 ozbrojených správců parku. Nejméně 200 jich při výkonu služby zemřelo, připomíná AFP.

Autor: ČTK

  Íránský prezident navštíví saúdského krále ve snaze rozmrazit vztahy a zlepšit regionální stabilitu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com