Bod zlomu pro normální cestování. IATA chystá očkovací e-pasy pro vstup do letadel

Jednou z podmínek bezproblémového cestování během pandemie covidu-19 by mohl být v budoucnu „očkovací covid pas“. Pro jeho zavedení opakovaně volá řada dopravců, ale i států po celém světě. Dohoda na jeho finální verzi se nyní začala rýsovat. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) ho během března spustí ve formě aplikace Travel Pass.

Informoval o tom britský server BBC. Travel Pass ověří, zda cestující podstoupil očkování proti koronaviru, případně jestli má potvrzení o negativním testu na covid-19. Aplikace Travel Pass bude k dispozici zdarma na platformách iOS a Android.

„Klíčovou otázkou je důvěra. Cestující si musí být jisti, že testy, které podstoupili, jsou přesné a umožní jim vstoupit do země,“ řekl Vinoop Goel, regionální ředitel IATA pro letiště a vnější vztahy. „Vlády zároveň musí mít důvěru, že tyto testy splňují i jejich vlastní podmínky.“

Aplikaci již od prosince testuje společnost Singapore Airlines, nyní se k ní přidávají také dopravci z Perského zálivu Etihad, Emirates, Qatar Airways nebo novozélandská Air New Zealand. IATA dále uvedla, že vyjednává akceptování aplikace s většinou leteckých společností v asijsko-pacifickém regionu.

„V současné době pracujeme s řadou leteckých společností po celém světě. Plánem je zahájit provoz v březnu,“ uvedl Goel.

Papír versus aplikace

Některé státy však budou i nadále vyžadovat tradiční papírové očkovací průkazy. „Příkladem je třeba Korea, která momentálně vyžaduje potvrzení v papírové formě. Vyjednáváme s tamní vládou, abychom zajistili i akceptování digitálních certifikátů,“ řekl Goel.

Papírový očkovací průkaz již léta používá například Světová zdravotnická organizace (WHO). Mezinárodní očkovací průkaz nebo profylaxe (ICVP) – také známý jako žlutá karta – se používá k prokázání toho, že cestující podstoupili očkování proti žluté zimnici.

IATA však uvedla, že riziko podvodu s papírovými dokumenty je příliš velké. Odkazuje se na případy, kdy Europol nedávno zadržel podvodníky, kteří ve Francii a Velké Británii prodávali padělané negativní výsledky testů. Podobné případy hlásila také Malajsie.

  Pošta začala na 400 pobočkách testovat objednání on-line

Propustka do normálu

Právě do zavedení digitálních očkovacích pasů vkládají dopravci velké naděje a slibují si od něj následné rychlé obnovování leteckých linek. Covid je pro letecký průmysl katastrofou, podle údajů IATA poptávka loni klesla ve srovnání s rokem 2019 téměř o 70 procent.

Letectví věří v oživení v roce 2021, probíhající vakcinace však problém jen tak rychle nevyřeší. „Bude to trvat příliš dlouho, minimálně 12 až 24 měsíců. A je to navíc velmi závislé na celosvětové dostupnosti vakcín,“ řekl BBC Conrad Clifford, regionální viceprezident IATA pro asijsko-pacifický region.

Jak na začátku ledna informovalo Aktuálně.cz, zvláštní systém, který by umožnil ověřit, zda je někdo očkovaný proti covidu-19, zvažuje i Česko. Aplikace by sloužila především ke kontrole v restauracích či na kulturních akcích.

„Jednotlivé země přicházejí s tím, že pouze lidé s negativním testem se budou smět zúčastnit nějaké akce. Je to cesta, o níž se domnívám, že v nějaké překlenovací době, během které se budeme postupně proočkovávat, nemine ani nás,“ prohlásil tehdy ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Návrh, který v lednu získala redakce Aktuálně.cz, ovšem současně upozorňuje, že zavedení takového systému není zdaleka jisté. Navíc by k tomu případně nemělo dojít dřív, než bude vakcína plošně k dispozici všem.

Systém očkovacího pasu opravňujícího k přístupu k některým službám zavádí v těchto dnech Izrael, který je v proočkování populace proti covidu ve světě zatím nejdále. Naočkovaná alespoň jednou dávkou je už téměř polovina izraelského obyvatelstva.

S takzvaným zeleným pasem budou očkovaní a vyléčení z covidu-19 moci do posiloven, hotelů, divadel nebo na sportovní zápasy. Podle ministra zdravotnictví Juliho Edelsteina se to týká více než 3,2 milionu lidí.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com