Několik tisíc lidí demonstrovalo v Německu za otevření plynovodu Nord Stream

Na 3000 lidí dnes demonstrovalo v obci Lubmin poblíž severoněmeckého Greifswaldu za cenově přijatelné energie a za otevření plynovodu Nord Stream, který byl vybudován za účelem přímé přepravy ruského plynu do Německa. S odvoláním na policii o tom informovala agentura DPA. Organizátoři podle médií požadují také zrušení protiruských sankcí.

Manifestace s názvem „Aby měla naše vlast budoucnost – otevřete konečně Nord Stream 2“ se dnes odpoledne odehrála bez incidentů, sdělil policejní mluvčí. Minulou neděli se na obdobném protestu sešlo asi 2000 lidí.

Nord Stream vede z Ruska po dně Baltského moře, přičemž Lubmin je místem, kde potrubí přechází na německou pevninu. Německá vláda odmítla uvést dokončený plynovod Nord Stream 2 do provozu kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Více než deset let fungujícím paralelním plynovodem Nord Stream 1 v současné době Rusko neposílá žádný plyn, zastavení jeho přepravy zdůvodňuje technickými problémy.

Německá vláda považuje toto zdůvodnění za záminku a tvrdí, že Moskva přerušila dodávky plynu ve snaze vyvolat před zahájením topné sezony nedostatek této suroviny v Evropě. Omezení dodávek plynu z Ruska do EU přispělo k prudkému růstu cen této energetické suroviny do zatím nevídaných výšin. Protiruské sankce uvalila EU v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

ČTK

  Analýza: Ceny starších bytů v Česku meziročně klesly o 11 procent

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com