Šéfka EK vyzvala Německo k přiměřenosti u kontrol na hranicích

novinky.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala německou spolkovou vládu k přiměřenosti, pokud jde o zpřísněné pohraniční kontroly, zavedené kvůli šíření koronaviru. „Paušální zavírání hranic je problematické,“ řekla von der Leyenová podle agentury DPA v rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine.

Německo tento měsíc obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou a Tyrolskem, které označilo společně se Slovenskem za oblasti s vysokým výskytem mutací koronaviru. Hranice nyní můžou překračovat jen Němci, cizinci žijící trvale v Německu, nákladní dopravci či někteří pendleři. Evropská komise již zavedení kontrol několikrát kritizovala dříve.

V nejhorším případě může uzavření hranice podle von der Leyenové vést k zastavení fungování sociální infrastruktury sousední země. Předsedkyně EK z tohoto důvodu ocenila, že Německo zavedlo výjimky.

Vnitroevropský spor o uzavírání hranic za účelem zastavení koronaviru bude předmětem čtvrtečního summitu prezidentů a premiérů členských zemí Evropské unie.

Autor: ČTK

  Nad většinou Ukrajiny byl znovu vyhlášen letecký poplach

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com