ČSSD chce účinná opatření, nebrání se uzavření průmyslu

Ministři ČSSD chtějí prosazovat odvážná a účinná opatření proti covidu-19, uvedla strana v tiskové zprávě. Mluví v té souvislosti například o zákazu pohybu s minimem výjimek, ale nebrání se ani uzavření průmyslu. Kabinet ve čtvrtek oznámil, že od pondělí plánuje mimo jiné omezení pohybu na jednotlivé okresy. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) omezení průmyslu není možné, protože činí zhruba 40 procent HDP. Nová opatření mají podle MZd potenciál šíření zbrzdit za 14 dní.

ČSSD svůj plán označila „Obětujme březen“, což podle ní znamená měsíc přísných opatření. „Musíme výrazně zpřísnit opatření, jinak nám definitivně zkolabují nemocnice,“ uvedla strana. Její ministři chtějí prosazovat „odvážná a účinná rozhodnutí“. „Nemůžeme si už dovolit další polovičatý systém změn, ve kterém se část lidí bude ztrácet, zatímco další část bude hledat skulinky, jak opatření obejít,“ tvrdí ČSSD.

Sociální demokracie prosazuje přísný zákaz pohybu s naprostým minimem výjimek. Nebrání se ani uzavření průmyslu, pokud bude shoda na tom, že to pomůže výrazně omezit počet kontaktů mezi lidmi. „Víme, že to bude drahé. Ale polovičatá opatření budou nakonec ještě dražší. A to zdaleka nejen finančně,“ míní strana. Zmiňuje také nutnost účinné a efektivní pomoci pro podnikatele, lidi v karanténě a na nemocenské, mluví i o zrychlení očkování.

Schillerová po čtvrtečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem uvedla, že se shodli, že v rámci zpřísňování opatření proti šíření pandemie není možné uzavřít průmysl a průmyslové podniky. Kabinet ve čtvrtek připravil plán opatření. Od března chce spustit plošné testování ve firmách. Průmyslu se jinak plány netýkají, ministři hovořili o omezení pohybu mezi okresy, uzavření školek i škol a další části obchodů.

Nová opatření mají podle MZd potenciál šíření zbrzdit za 14 dní

Chystaná opatření a tlak na jejich dodržování mají potenciál šíření nákazy zbrzdit. Asi za dva týdny by se nálož v populaci začala snižovat, informovalo dnes v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví. Kromě reprodukčního čísla roste i relativních pozitivita testů. Denně přibývá kolem 2000 nově nakažených nad 65 let, z nichž třetina bude potřebovat péči v nemocnici.

  Česko čeká slunečný týden, v noci může být až minus 15 stupňů

„Udržení stávajících opatření, tlak na jejich dodržování a další posílení má potenciál šíření nákazy zbrzdit a po asi 14 dnech od zavedení virovou nálož v populaci snižovat. I tak je nutné počítat s minimálně desetidenním nárůstem hodnot od zavedení opatření, přičemž na počátku března denní počty nakažených překročí 20.000,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Nová opatření by podle něj měla snížit na nulu školní kontakty, pracovní kontakty by se mohly snížit o 20 procent i díky posílení práce z domova a podobně je sníží i další omezení volnočasových aktivit. Pokud by se omezení nezavedla, může být podle Duška v březnu průměrně denně nově nakažených více než 30.000 lidí. Až 17 procent z nich budou lidé v riziku vážného průběhu nemoci.

Vývoj počtu nových případů covidu-19 odpovídá reprodukčnímu číslu 1,2. Ministerstvo předpokládá, že se bude dál zhoršovat. „V průběhu února došlo k jejímu zrychlení, a to i přes zachování opatření ke snížení počtu osobních kontaktů. Zásadní podíl na zhoršení situace má vzestup a rychlé šíření nových variant koronaviru,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v dnešní tiskové zprávě.

Přibývá také lidí, kteří směřují do nemocnic. Za čtvrtek bylo nově přijato 652 hospitalizovaných a celkově v nemocnicích leželo 7176 pacientů s covidem-19. Reálně je ale zátěž nemocnic kvůli koronaviru vyšší, část pacientů tam leží i po skončení pozitivity kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Pacienti na jednotkách intenzivní péče tvoří už 21 procent hospitalizovaných. Celkem jich je 1433, z nichž 717 potřebuje umělou plicní ventilaci a 27 přístroj pro mimotělní okysličování krve ECMO.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com