Osmé ohnisko ptačí chřipky je v malochovu v Plzeňském kraji

stoplusjednicka.cz

 V malochovu drůbeže v obci Hněvnice bylo potvrzeno druhé ohnisko ptačí chřipky v Plzeňském kraji. Jde o osmé ohnisko v Česku, 45 ptáků v něm bylo utraceno. Chovatel nahlásil úhyn šesti slepic z celkového počtu 51 kusů drůbeže, subtyp chřipky H5N8 v chovu potvrdil Státní veterinární ústav Praha. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

„Stejně jako v předchozích případech bylo vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech byla vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V jejich rámci bude zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže,“ uvedl mluvčí. Odkud se choroba do chovu dostala, veterináři došetřují.

Choroba se v ČR vyskytuje v šesti krajích, poslední ohnisko v chovu bylo zjištěné v pátek v malém chovu drůbeže v Rojicích na Strakonicku. V polovině února bylo potvrzené první ohnisko v Plzeňském kraji, šlo o malochov slepic v Letinech na Plzeňsku, veterináři tam zlikvidovali 21 okrasných slepic.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se choroba na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě.

Autor: ČTK

 

  Veřejnou dopravu v Německu ochromí stávka, problémy i pro spoje s ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com