Evropská léková agentura začala hodnotit ruskou vakcínu Sputnik V

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila průběžné hodnocení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Agentura to dnes uvedla v prohlášení, podle něhož žádost podala německá firma R-Pharm Germany. Ta je součástí ruské společnosti R-Pharm. O látku vyvinutou ruským ústavem Nikolaje Gamaleji, kterou se již bez unijního schválení očkuje v Maďarsku, požádal Rusko mimo jiné český prezident Miloš Zeman.

EMA zahájila hodnocení na základě dosavadních výsledků laboratorních studií a klinických studií prováděných na dospělých lidech. „Tyto studie naznačují, že Sputnik V spouští produkci protilátek a imunitních buněk, které cílí na koronavirus SARS-CoV-2 a mohou pomoci v ochraně proti covidu-19,“ uvedla EMA.

Agentura v první polovině února popírala dřívější informace ruské strany, že žádost o hodnocení již byla podána.

EMA zatím pro použití ve státech EU schválila tři proticovidové vakcíny, a to od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. V současnosti hodnotí také látku společnosti Johnson&Johnson, jejíž schválení se očekává příští týden. Jedná také s dalšími desítkami výrobců. Hodnocení obvykle trvá několik měsíců.

Pokud by některý členský stát chtěl nasadit vakcínu neschválenou EMA, může v nouzovém režimu provizorně schválit užití přípravku sám. Na rozdíl od registrace u EMA však poté nenese za případné problémy s vakcínou odpovědnost výrobce, ale konkrétní stát.

Použití Sputniku V na vlastní pěst schválilo Maďarsko. Také Slovensko již získalo ruskou vakcínu, první zásilka dorazila do země tento týden v pondělí. Okolnosti jejího nákupu bez souhlasu vlády vyvolaly krizi ve slovenské vládní koalici.

Rusko uvedlo, že by mohlo dodat do EU vakcínu pro 50 milionů lidí

Rusko by mohlo počínaje červnem dodat státům Evropské unie vakcínu Sputnik V proti covidu-19 pro 50 milionů lidí, pokud unie ruský přípravek schválí. Podle agentury TASS to dnes uvedl šéf Ruského fondu přímých investic (RDIF), který se na výrobě očkovací látky podílí.

  Útočník v centru Paříže zabil jednoho kolemjdoucího

„Partnerství v oblasti vakcíny musí stát výše než politika a spolupráce s EMA je skvělým příkladem, který potvrzuje, že pandemii je možné porazit jen společným úsilím. Souhlas EMA umožní zajistit vakcínu Sputnik V pro 50 milionů obyvatel Evropské unie počínaje červnem 2021,“ sdělil šéf RDFI Kirill Dmitrijev.

Agentura Reuters podotkla, že takové množství dodané vakcíny by stačilo pro zhruba deset procent populace EU. V 27 členských zemích Evropské unie žije zhruba 448 milionů lidí.

EMA zatím pro použití ve státech EU schválila tři vakcíny proti covidu-19, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. V současnosti hodnotí také látku společnosti Johnson & Johnson, jejíž schválení se očekává příští týden. Jedná také s dalšími desítkami výrobců. Hodnocení obvykle trvá několik měsíců.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com