Europoslanci zbavili imunity Puigdemonta a dva další Katalánce

cas.sk

Evropský parlament zbavil imunity bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a další dva separatistické politiky autonomního španělského regionu. Výrazná většina europoslanců rozhodla o tom, že úřady zemí, v nichž nyní žijí, budou moci znovu začít posuzovat španělskou žádost o jejich vydání. Madrid chce trio postavit před soud kvůli referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Pro zbavení ochrany Puigdemonta před soudním řízením se v pondělním tajném internetovém hlasování, jehož výsledky EP zveřejnil dnes ráno, vyslovilo 400 ze 693 hlasujících zákonodárců. V případě jeho kolegů Antoniho Comína a Clary Ponsatíové to bylo ještě o čtyři poslance více. Pro byli zejména členové tří nejsilnějších parlamentních skupin – lidovců, socialistů a liberálů. Naopak proti doporučovali svým členům hlasovat zelení a levice, nesouhlasila patrně i značná část protievropské nacionalistické frakce.

Puigdemont, Comín i Ponsatíová tvrdí, že jsou oběťmi politického pronásledování ze strany španělské vlády. Ta je chce dostat před soud kvůli obvinění ze vzpoury vztahujícímu se ke zmíněnému referendu, které separatistická vláda Katalánska vypsala v rozporu se španělskou ústavou.

Puigdemont a Comín žijí v Belgii, Ponsatíová v Británii. Úřady obou zemí se nyní mohou znovu začít zabývat španělskou žádostí. Není přitom jisté, zda jí vyhoví. Začátkem letošního roku belgická justice definitivně zamítla podobnou žádost o vydání bývalého katalánského ministra kultury Lluíse Puiga. Ten čelil obžalobě ze zpronevěry veřejných peněz využitých na uspořádání zmíněného referenda.

Autor: ČTK

  Nejšťastnější zemí je Finsko, Česko si polepšilo na 18. místo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com