WSJ: Izrael zaútočil na nejméně 12 lodí s íránskou ropou

novinky.cz

Izrael od roku 2019 zasáhl nejméně 12 lodí, které buď patřily Íránu, nebo vezly íránský náklad. Směřovaly do Sýrie a většina z nich přepravovala íránskou ropu. S odvoláním na americké a regionální zdroje o tom informoval list The Wall Street Journal (WSJ). Cílem Izraele je nedovolit Íránu obchodovat s ropou, protože zisk z ní může sloužit k financování extremistických skupin působících na Blízkém východě.

Izraelci použili hlavně miny a na lodě útočili v Rudém moři i na dalších místech. Plavidla se v důsledku útoků nepotopila, nejméně dvě z nich se ale musela vrátit do přístavu v Íránu.

Izrael informaci listu nekomentoval a nevyjádřil se ani žádný z íránských zástupců při OSN. WSJ píše, že Írán obchoduje se svou ropu v rozporu s americkými protiíránskými sankcemi a navzdory mezinárodním sankcím proti Sýrii.

WSJ má informaci, že některé z těchto útoků směřovaly také na lodě se zbraněmi mířícími do syrského regionu.

Írán je spojencem v občanské válce spojencem syrského režimu. V Sýrii se rychle zhoršuje ekonomická situace a Damašek to přičítá přerušeným dodávkám íránské ropy, napsal WSJ.

Dodal, že zprávy o izraelských útocích na íránské lodě svědčí o novém rozměru izraelského boje proti rozšiřování vojenského a ekonomického vlivu Íránu v regionu. Od roku 2018 izraelská armáda provedla stovky náletů na íránské cíle v Sýrii ve snaze znemožnit Íránem podporovaným skupinám se v zemi usadit a vyzbrojovat spojenecký libanonský Hizballáh.

Americké soudy řeší několik případů íránských dodávek ropy do Sýrie. Zjistily, že na nakládku dohlížejí členové íránských revolučních gard a podle soudních spisů lodě často vezou ropu za stovky milionů dolarů. Posádky většinou uvádějí nepravý cíl své cesty, používají staré a zrezivělé tankery, které snadněji unikají pozornosti. Někdy se ropa překládá na jiné plavidlo na moři. Zisk z prodeje mají revoluční gardy.

  Záporožská JE byla posedmé odpojená od dodávek elektřiny, tvrdí Ukrajinci

Izrael viní Íránce ze sabotážních akcí, připsal Íránu výbuch na izraelské nákladní lodi Helios Ray napadené v únoru v Ománském zálivu. Izraelská ministryně ochrany životního prostředí Gila Gamlielová minulý týden spojila s Íránem ekologickou katastrofu, již způsobil únik velkého množství ropy u izraelského pobřeží. Izraelský ministr obrany Benny Ganc ale přiznal, že Izrael nemá důkazy o tom, že byl únik ropy úmyslným činem Íránu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com