Spojené Státy – Rusko. Realita vyjádřena.

theverge.com

„Znáte Putina?“ Myslíte si, že je zločince? “- to jsou slova novináře. Jsou přiděleni vůdci nejmocnější země na světě – prezidentovi Spojených států amerických. A prezident odpověděl „Ano“. Jednoduché a jasné. Šéf Bílého domu rovněž uvedl, že Putin bude odpovědný za zasahování do amerických voleb.

Co znamenají slova amerického vůdce a jaký vývoj událostí lze očekávat poté? Jak na toto prohlášení zareaguje Kreml? Moskva odvolala ke konzultaci svého velvyslance z Washingtonu. A do případu se samozřejmě zapojili Putinovi „soudní hackeři“ a také někteří představitelé Kremlu. Už křičeli „do celého světa“ na neúctu k ruskému lidu, na slabost a nejistotu amerického vůdce, na nepochopení situace atd. Navíc to řekli jak ruští, tak „nezávislí“ zástupci mezinárodních médií (v kleci Kremlu je jich spousta, stačí jen dát velení „tvář“). A na oběd následujícího dne došlo k reakci samotného Putina. A je to ona, kdo říká, že šéf Kremlu této zprávě porozuměl, a co je nejdůležitější, přijal ji. Jak navrhli přední analytici, neudělal žádné náhlé pohyby. Ne taková situace. Omezil se na neutrální text adresovaný Bidenovi a některými ho okořenil (podle názoru jeho autorů řeči zřejmě „velmi vtipnou“ vzpomínkou). Ne každý tomu rozuměl – někdo, když mluvil o klidu před bouří, někdo – v tom viděl Putinovu slabost. Pravděpodobně mají oba pravdu, protože je zřejmé, že vztahy mezi USA a Ruskou federací dosahují nové úrovně a nabývají štiplavého vkusu. Po změně vlastnictví v Bílém domě však málokdo očekával, že se mezi Moskvou a Washingtonem roztaje. Některé kroky nové administrativy USA však mohly Kreml trochu uvolnit. V únoru byla podepsána smlouva START, která je pro Moskvu výhodnější, a Biden také odmítl sankcionovat německé společnosti dokončující stavbu Nord Stream 2 a skutečnost, že k telefonnímu rozhovoru mezi Washingtonem a Kyjevem dosud nedošlo také o něčem. Mluví. Tato fakta svědčila o opatrné politice nového vlastníka Bílého domu ve vztahu ke Kremlu. A pak – takové prohlášení. Skutečnost, že Biden obdržel zprávu od šéfa FBI o ruském zasahování do amerických voleb, která uvádí, že Putin se pomocí svých agentů vlivu pokusil ovlivnit vůli amerického lidu povolením šíření informací, které měly obtěžovat rodinu Bidenů, což by vedlo k Trumpově znovuzvolení. Šéf Bílého domu otevřeně řekl: „Putin musí zaplatit za to, co udělal, brzy všechno pochopí!“

  Bluff ruských vládců nebo Moskva na pokraji defaultu. Dokáže se Kreml udržet na okraji ekonomické propasti?

Joseph Biden promluvil z pozice silného vůdce. Šéf Kremlu dlouho hrál o vysoké sázky, chodil čelem a nepotkal žádný odpor. Putin vždy hodnotil svého soupeře z pozice síly. Zkontrolováno na pevnost. Mimochodem, podobná metoda byla praktikována jiným sběratelem říše ve 30. až 40. letech minulého století a skončila velmi neslavně!). A tak se šéf Kremlu setkal s důstojným protivníkem a sám se ocitl v situaci obžalovaného.
Slova prezidenta Spojených států však nejsou jen zprávou pro Kreml. To je signál pro celý svět. Po dlouhou dobu zůstávalo nevysloveno to, co mnozí mysleli a o čem se mluvilo na vedlejší kolej. Někteří dokonce začali mluvit o zmírnění (a dokonce zrušení) sankcí proti Ruské federaci, o některých oteplování ve vnímání vůdce Kremlu. Ale Biden dal jasnou zprávu – všichni si pamatujeme a jednáme.

Jak zareaguje Moskva? Samozřejmě se jedná o silného uchazeče a nikdo nepochybuje o tom, že bude odpověď. Vzhledem k oblíbeným postupům Kremlu lze očekávat další zvýšení tlaku na opozici (zmlácení vlastních lidí, aby se ostatní báli) a zastavení západních internetových zdrojů vlastněných americkými společnostmi a zvýšení napětí na ukrajinském Donbassu být také vyloučen. Moskva má na skladě mnoho možností. Ale možná je prezidentovi Ruské federace lépe poslouchat poselství jeho amerického kolegy, které zní velmi jasně – nepodnikejte náhlé kroky! Čas ukáže, jaká bude odpověď. Ruský rubl mezitím zareagoval prudkým skokem dolů, bezprostředně po slovech prezidenta USA.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com