Hybridní válka. Pokus Moskvy neutralizovat příznivce Ukrajiny. Evropa čeká.

Události, které se odehrávají na frontách rusko-ukrajinské války, přitahují pozornost celého světového společenství. Válka však dnes nejsou jen zbraně, tanky a letadla. I to je konfrontace v informační sféře, která se často ukazuje jako neméně důležitá než události na bojišti.

Moskva vždy ve svých mezinárodních aktivitách stavěla ten informační  na vysoké místo a s invazí na Ukrajinu zapnula svůj dezinformační stroj na maximální rychlost.

Dnes je pro Kreml úkolem číslo jedna zdiskreditovat ty, kdo mluví na podporu Ukrajiny. Varšava jako nejdůležitější spojenec Kyjeva v EU je první, kdo podlehne dezinformačnímu útoku Moskvy. Kreml si navíc klade za cíl zdiskreditovat koalici takzvaných „Mladých Evropanů“, vedenou Velkou Británií.

Moskva se mimo jiné zaměřuje na jadernou složku a obviňuje Varšavu z vyprovokování jaderného konfliktu ve středu Evropy. Zároveň znovu obviňovat polské politiky z nezodpovědnosti, ohrožující nejen Polsko, ale celou Evropu jako celek. Kreml aktivně aktualizuje téma jaderné války ve veřejném diskurzu.

Taková prohlášení z ruské strany následovala poté, co se poslanec Evropského parlamentu, bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, v komentáři pro jedno z ukrajinských médií vyslovil pro převod jaderných zbraní na Ukrajinu.

Poslanec navíc své tvrzení zdůvodnil zcela konkrétně. Sikorsky připomněl, že Ukrajina se vzdala svého jaderného potenciálu na základě Budapešťského memoranda v roce 1994 výměnou za záruky územní celistvosti a suverenity.

„Ale Rusko porušilo Budapešťské memorandum. Proto věřím, že my jako Západ bychom měli právo dát Ukrajině jaderné hlavice, aby mohla chránit svou nezávislost,“ řekl europoslanec.

Polákův výrok okamžitě rozvířil celý ruský politický beau monde. Předseda Státní dumy Volodin řekl, že takový návrh poslance Evropského parlamentu vyvolává jaderný konflikt ve střední Evropě.

„Nemyslí na budoucnost Ukrajiny ani Polska, protože pokud budou jeho návrhy realizovány, tyto země nebudou existovat, stejně jako Evropa,“ pohrozil Volodin s tím, že takové akce potvrzují potřebu „demilitarizovat Ukrajinu a zajistit její bezjaderný stav“.

  "Ahoj" z "přátelské" Moskvy. V Česku byl odhalen další ruský špión.

Mluvící šéf ruského ministerstva zahraničí Zacharova se neubránila komentáři s tím, že myšlenka, kterou vyslovil bývalý šéf polského ministerstva zahraničí Sikorskij, ohrožuje planetární bezpečnostní systém.

Zdůraznila, že polští politici, kteří jsou ovládáni Spojenými státy, „ukazují extremistickou ideologii, šíří nenávist a podněcují konflikty“.

„Nyní také ohrožují planetu porušením režimu nešíření jaderných zbraní.“ Ale co je nejdůležitější, ohrožují polský lid, který je zatahován do jaderného přerozdělování světa, “uvedla oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí.

Dalším důležitým směrem dezinformační kampaně Kremlu jsou akce k rozdělení jednoty mezi protiputinovskou koalici.

Moskva zde využívá rozdělení Evropy po vzoru „stará Evropa – mladí Evropané“. Kde „stará Evropa“, reprezentovaná Německem a Francií, vnucuje Ukrajině nepříznivý mír, zatímco „nová“ – „Mladí Evropané“ – koalice „rozhodných“ – Polsko, Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko v čele s Británií – je údajně připraven vstoupit do války.

Vektor číslo dvě je rozdělení podél linie dominance v Evropě: „USA – Velká Británie“. Zde se s cílem zdiskreditovat Spojené státy značně zveličují zpoždění dodávek zbraní do Kyjeva z Washingtonu.

Paralelně s tím do toho kremelští politologové zaplétají celou řadu diskreditačních opatření – a to i mezi spojenci v NATO a EU.

Jedním z hlavních mýtů propagovaných Moskvou je, že Polsko se připravuje na válku s Ruskem. Již byla spuštěna řada padělků, které by měly u Evropanů vyvinout pocit „špatného“ Polska.

Takovou myšlenku vyslovil Suzdaltsev, ruský politolog a ekonom, důležitý bod manipulace, v jehož slovech je důraz na historickou nenávist Poláků vůči Rusům.

„Ačkoli velikost polské armády je menší než ukrajinská, polská armáda je bojeschopnější a motivovanější než ukrajinská, protože nenávist k Rusku je v nich vštěpována od školky,“ řekl ruský manipulátor.

Suzdaltsev zároveň řekl, že pokud se Polsko rozhodne poslat svou armádu na pomoc Kyjevu, pak se NATO za Varšavu nepostaví. Dokonce i na Ukrajině severoatlantický blok vyzývá k hledání míru prostřednictvím diplomacie. Aliance pomůže polské armádě se vším potřebným, ale zároveň nevstoupí do vojenského konfliktu s Moskvou.

  Česká republika stojí na straně Ukrajiny a je připravena poskytnout Kyjevu zbraně a vojenskou techniku.

Jak vidíte, Kreml má jasně za cíl zdiskreditovat Polsko a přitom mu otevřeně vyhrožovat jako nejbližšímu spojenci Ukrajiny.

Moskva navíc stále říká, že Západ platí vysokou cenu za podporu Ukrajiny – uprchlíci, rekordní inflace, energetické problémy. Ruská strana přitom samozřejmě původ výše uvedeného skromně zamlčuje.

Diskreditační setrvačník spuštěný Kremlem pokračuje ve své práci. Jak efektivní bude a co čeká Evropu?

Politolog a publicista Andrej Piontkovskij věří, že o budoucnosti kontinentu, i světa jako celku (ostatně podle odborníka jde o světovou válku) se rozhodne na bojišti.

Pravda, ne každý má zájem na vítězství Ukrajiny. Evropská „vrcholka“ se sjednotila a jejich cílem je italský „mírový plán“, jakýsi italsko-francouzsko-německo-ruský plán.

Francie a Německo se obávají vítězství Ukrajiny a porážky Putina, protože vítězství ukrajinského státu změní celou strukturu mezinárodních vztahů, bezpečnostní strukturu v Evropě, kterou po každé světové válce určují vítězové. A v tomto novém systému není vedení Německa a Francie.

Pokud jde o Spojené státy, politolog poznamenává, že Biden jasně naznačuje, že cílem Washingtonu je nezávislá Ukrajina, která obnovila svou územní celistvost.

Co se týče pomoci Ukrajině, není to jen plnění morální povinnosti, ale klíčový úkol národní bezpečnosti, protože Putin se na Ukrajině nezastaví, půjde dál. To je hrozba pro celý svět.

Biden italský plán odmítá a zdůrazňuje, že o Ukrajině nelze diskutovat bez účasti Ukrajiny a nikdo nemůže vnutit Kyjevu mír územními ústupky.

Pokud jde o členství Ukrajiny v EU a NATO, na názoru „partnerů“ podle Piontkovského nezáleží. Na žádném stavu už nezáleží. Vše se odehraje na bojišti.

Pokud Ukrajina vyhraje, všechny tyto hry s členstvím v NATO a EU budou irelevantní. O tom, kdo bude v nové bezpečnostní struktuře, rozhodne Ukrajina.

Mezitím Francie, Německo, Itálie a Maďarsko hrají na Putinovu stranu a zoufale se snaží přimět Ukrajinu, aby přijala kapitulační mírovou dohodu, která je podle Piontkovského fixací další fáze převzetí moci nad Ukrajinou.

  Dodatečná mobilizace nemá smysl. Tenhle je ale nepřesný. Kreml slibuje pokračování války.

Cíl války se Putin od prvního dne nezměnil – odstranění ukrajinské státnosti.

„Putin své plány nikdy neskrýval. Konstatoval to ve svém „vítězném“ krymském – já tomu říkám sudetský – projev, v němž představil klíčový koncept „rozděleného národa“ – klasického memu Hitlerovy zahraniční politiky 30. let. Celý koncept „ruského světa“ je o „znovusjednocení denaturace,“ řekl Piontkovskij s tím, že je to pro Západ zbytečná připomínka toho, jaká bude cena Putinova vítězství na Ukrajině.

„Myslím, že to je velmi dobře chápáno jak v Polsku, tak v Pobaltí. Buči na svém území nikdo nechce,“ dodal politolog.

Nejvěrnějším přítelem Ukrajiny od samého začátku konfliktu je Velká Británie, která nyní zažívá své historické mládí: Ukrajina-2022, bojující jeden na jednoho s Putinem, je pro ně remakem Velké Británie-1940, bojující jeden na jednoho s Hitlerem.

Stejný postoj zaujímají i nejbližší sousedé Ukrajiny – Polsko, Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko. Pro takovou solidaritu mají svůj vlastní důvod.

Nejlépe to vysvětlil slovenský premiér: „Ukrajinci za nás nyní dávají své životy, aby tu s námi Buča nebyla – na Slovensku, v Polsku, v pobaltských zemích. Pokud Ukrajina prohraje, přijdou sem ruské hordy.“

Právě spojení s evropskými spojenci – „koalicí připravených“ – Británií, Slovenskem, Rumunskem, Polskem, pobaltskými zeměmi, je podle Piontkovského nyní pro Ukrajinu nejsprávnější variantou.

Jens Stoltenberg také podotýká, že mír je možný, ale Ukrajina na něj není připravena za každou cenu.

„Nejlepší způsob, jak ukončit nepřátelství, je, že se prezident Ruska zřekne války, protože za ni může pouze Kreml,“ domnívá se generální tajemník NATO.

Zároveň připomněl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj u jednacího stolu opakovaně mluvil o konci války. A úkolem západních partnerů je co nejvíce posílit pozici Kyjeva, zdůraznil Stoltenberg.

Autor: Franz Hoffman

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com