Menší slovenská vládní strana SaS pozastavila účast v koalici

novinky.cz

Menší slovenská vládní strana Svoboda a solidarita (SaS) pozastavuje v současné vládní krizi svou účast v dosavadní čtyřčlenné koalici, dokud premiér Igor Matovič nepodá demisi. Novinářům to dnes řekl předseda SaS Richard Sulík poté, co z kabinetu odešli i poslední dva ministři za jeho stranu. Zbylé tři vládní strany si bez SaS udrží ve sněmovně jen těsnou většinu. SaS už dříve podmínila své setrvání ve vládě tím, že Matovič rezignuje do této středy. Slovenský premiér už o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků.

Matovičovo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) krátce před Sulíkovým prohlášením uvedlo, že předseda SaS se rozhodl sesadit vládu a že zodpovědnost zůstává na zbylých koaličních stranách. Nynější kabinet nastoupil do úřadu loni v březnu, kdy po dlouholetém vládnutí skončili v opozici sociální demokraté (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Zástupci koalice jednali o rekonstrukci vlády už v uplynulých dnech, jednání ale uvázla na personálních otázkách. SaS nesouhlasí s tím, aby členem nové vlády nebyl donedávna ministr hospodářství Sulík a aby se Matovič stal vicepremiérem pro boj s korupcí; tato funkce není dosud zřízena.

„Nemá smysl, abychom o nové vládě diskutovali se starým premiérem. V oficiálních jednáních budeme pokračovat až poté, co Igor Matovič podá demisi. Očekáváme, že tato jednání povede osoba, kterou paní prezidentka pověří sestavením nové vlády,“ řekl Sulík, který je s Matovičem v dlouhodobém sporu v souvislosti s postupem při řešení koronavirové krize a který z funkce ministra hospodářství odešel v úterý. Podle Sulíka SaS počítá i s možností, že ve vládě budou pokračovat pouze tři zbylé strany nynější koalice.

Demise Sulíka byla jedním z požadavků Matoviče na vlastní rezignaci. SaS už ale odmítla další požadavek OLaNO, aby se v nové vládě vzdala vedení jednoho ze tří ministerstev.

  Papež František vyhlásil Rok rodiny, potrvá více než rok

Demisi Matoviče na funkci premiéra, což by podle ústavy znamenalo pád celého kabinetu, žádá i nejmenší vládní strana Za lidi. Tato strana podobný postup jako SaS zatím nezvolila, podle tisku jí ale hrozí kvůli vládní krizi rozkol. Ze strany Za lidi, kterou založil exprezident Andrej Kiska, už dříve vystoupili dva poslanci na znamenaní nesouhlasu s Matovičovou politikou.

V probíhající vládní krizi na Slovensku, která trvá od začátku března, už rezignovalo šest ze 16 členů Matovičova kabinetu. SaS dlouhodobě tvrdí, že Matovič kvůli svému konfrontačnímu způsobu vedení politiky není osobnostně, manažersky ani komunikačně s to vést zemi. Rezignaci Matoviče, jenž podle svých kritiků jen stěží přijímá jiné názory a je pomstychtivý, si podle sondáže přejí více než čtyři pětiny Slováků. Matoviče k demisi už vyzvala i prezidentka Zuzana Čaputová.

Podle Sulíka poslanci jeho strany budou ve sněmovně prozatím hlasovat na základě vlastního rozhodnutí. Kvůli vládní krizi byla schůze sněmovny přerušena do příštího úterý. Už dříve měly vládní strany problém s prosazováním návrhů v parlamentu, byť i se SaS mají v Národní radě až ústavní většinu. Během vládní krize totiž poslanci vládních stran nehlasovali vždy jednotně.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com