Bělorusko oznámilo odvetné sankce vůči leteckým společnostem z EU a Británie

irozhlas.cz

Běloruské ministerstvo zahraničí oznámilo sankce vůči aerolinkám z Evropské unie a Británie, rozšíří také seznam osob se zákazem vstupu do Běloruska a dále omezí dovoz určitého zboží. Minsk tak činí v odvetě za sankce, které na Bělorusko minulý týden uvalily kromě EU a Británie také Spojené státy a Kanada.

USA, EU, Británie a Kanada sankce odůvodnily opakovaným porušováním lidských práv v Bělorusku a organizováním migrace do EU režimem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Na sankční seznam se nově dostaly běloruské státní aerolinky Belavia, které západní představitelé viní z přepravy migrantů z Blízkého východu do Běloruska. Minsk považuje sankce za „absurdní“ a slíbil odpovědět vlastními „asymetrickými“ opatřeními.

„V reakci na nelegitimní omezení uvalená na běloruský letecký průmysl (…) přijme naše země podobné kroky vůči leteckým dopravcům z Evropské unie a Spojeného království,“ uvádí dnešní prohlášení běloruského ministerstva zahraničí.

Kromě rozšíření seznamu nežádoucích osob a zákazu dovozu dalšího, zatím blíže neurčeného, zboží, podniklo Bělorusko i určité „neveřejné kroky“, stojí v prohlášení. Sdělilo také, že země v reakci na ekonomický tlak Západu posílí své vazby s Ruskem.

Autor: ČTK

  Z ukrajinských měst bylo evakuováno 6623 lidí, méně než v pátek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com