Matovič se chystá odstoupit. Novým premiérem navrhl ministra financí a kolegu z OLaNO Hegera

Slovenský premiér Igor Matovič jako řešení téměř měsíc trvající vládní krize v zemi navrhl, aby se novým předsedou vlády stal dosavadní ministr financí a jeho kolega v hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Eduard Heger. Matovič to v neděli řekl novinářům, byť neuvedl, kdy podá demisi, ke které ho dříve vyzvaly dvě menší koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Za lidi. Z Matovičova vyjádření také vyplynulo, že v novém kabinetu si s Hegerem chce vyměnit funkce.

„Na předsednictví hnutí OlaNO jsem navrhl takový postup, aby došlo k výměně mezi mnou a Eduardem Hegerem ve vládě,“ řekl Matovič.

Matovič rovněž uvedl, že od koaličních partnerů už nebude požadovat splnění žádné z podmínek, které si před týdnem stanovil pro svou demisi. Rezignace premiéra znamená podle ústavy pád nynější vlády, stávající čtyřčlenná koalice bude možná pokračovat a vytvoří nový kabinet.

Dřívější hlavně personální požadavky Matoviče vůči koaličním partnerům blokovaly jednání o vzniku nové vlády. Matovičovo hnutí například nechtělo, aby se do příštího kabinetu vrátil šéf SaS Richard Sulík, který během vládní krize rezignoval z funkce ministra hospodářství. Naopak, Matovič chtěl být členem nové vlády, podle kolegů plánoval obsadit zatím nevytvořené křeslo vicepremiéra pro boj proti korupci. S takovým postupem ale nesouhlasila SaS, která stáhla z vlády kromě Sulíka i další dva ministry a pozastavila účast v koalici, dokud Matovič nepodá demisi.

Sulík a Matovič jsou v dlouhodobém vzájemném sporu v souvislosti s řešením koronavirové krize. SaS tvrdí, že Matovič kvůli svému konfrontačnímu způsobu vedení politiky není osobnostně, manažersky ani komunikačně s to vést zemi. Matovič ještě v sobotu zmiňoval možnost pokračování koalice bez SaS, taková vláda by ale měla jen těsnou většinu ve sněmovně a tento postup se navíc nezamlouval straně Za lidi.

  Soud v Bělorusku poslal tři lidi za sabotáž až na 23 let do vězení

Možný budoucí slovenský premiér Heger, který je známý svým umírněným vystupováním na veřejnosti, ohlásil, že chce získat podporu i stran Za lidi a SaS. „Pokud podporu získám, oslovím paní prezidentku se žádostí o setkání, abychom se dohodli na dalším postupu,“ řekl Heger před novináři ještě předtím, co SaS v reakci na zmíněné oznámení Matoviče v tiskovém prohlášení uvedla, že je připravena se vrátit do vlády.

V případě výměny kabinetu hlava státu podle ústavy nejprve přijme demisi Matoviče a následně jmenuje jeho nástupce. Na návrh nového premiéra by pak prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala členy nového kabinetu.

Slovensko zkušenosti s výměnou premiéra během volebního období a bez vypsání nových voleb už má. V roce 2018 podal demisi předseda vlády Robert Fico v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Tehdejší koalice se pak dohodla na novém kabinetu Petera Pellegriniho, ve kterém pokračovala většina ministrů Ficovy vlády. Ficova strana Směr-sociální demokracie po porážce v posledních volbách v únoru 2020 odešla do pozice a po následném rozkolu ji opustila skupina poslanců v čele s Pellegrinim.

Zdroj: https://zahranicni.ihned.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com