Sputnik V by mohl v Česku rozvážet Avenier, píší Rusové. O vakcíně jednala i ambasáda v Moskvě

Dodávky vakcíny Sputnik V do Česka by mohla podle Rusů řešit firma Avenier. Moskva nabízí, že v dubnu doručí očkovací látku pro 300 tisíc Čechů. Dovoz vakcín z Ruska teď znovu zvažuje premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. O technické specifikaci vakcíny jednala i česká ambasáda. Ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný už dříve řekl, že výjimku Sputniku V neudělí.

Jenom pár hodin po unijní roztržce o rozdělení vakcín nabídlo Rusko, že ještě v dubnu dodá očkovací látku pro 300 tisíc Čechů. Úvahy ohledně exportu vakcín z Ruska ale dostávaly přesnější obrysy už minulý měsíc.

Ruská strana dokonce zveřejnila jméno firmy, která by její vakcínu mohla v Česku rozvážet.

„Potenciálním partnerem pro realizaci dodávky, distribuci a vakcinaci přípravkem Sputnik V je společnost Avenier, a.s.,“ uvedl na svém webu v polovině března ruský fond Roskongress, který slouží jako platforma k prosazování ruských národních zájmů za hranicemi.

Podpora ‚jakékoliv iniciativy‘

Podle prohlášení fondu se na jeho investiční křídlo Fond RK-Investiciji ohledně organizace dodávek vakcíny do Česka obrátil přímo Pražský hrad.

V dokumentu, který měl z Prahy fond obdržet, podle něj stojí, že Kancelář prezidenta České republiky „podporuje jakoukoli iniciativu k dosažení efektivního řešení, pokud jde o vakcinaci občanů Česka a nejrychlejší způsob boje proti pandemii SARS-CoV-2“.

V souvislosti s dodávkami Sputniku V do Česka napsal v únoru prezident Zeman po dohodě s premiérem Andrejem Babišem dopis svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Jeho obsah Hrad nezveřejnil.

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček ani teď nechtěl blíže komentovat, jestli Hrad nadále usiluje o to, aby se ruská vakcína dostala do Česka přednostně. Tedy dříve než ji pro užití na unijním trhu oficiálně schválí Evropská léková agentura (EMA). „Téma neztrácíme ze zřetele. Více nyní sdělovat nebudeme,“ reagoval v SMS na dotaz Radiožurnálu.

  Erdogan předložil do parlamentu ratifikaci vstupu Švédska do NATO

Společnost Avenier, která už rozváží vakcíny firmy Moderna a vyhrála i výběrové řízení na distribuci očkovacích látek od firmy Johnson & Johnson, se přímé odpovědi na dotaz, zda s Pražským hradem nebo ruskou stranou o možné distribuci vakcín jednala, vyhnula.

„Použití jakýchkoli vakcín na covid-19 je možné jen se schválením EMA, respektive SÚKL (Státního ústavu pro kontrolu léčiv, pozn. red.). Vakcína Sputnik V ani jedno z těchto schválení nemá. Vláda ČR tuto vakcínu na rozdíl od Slovenska a jiných zemí EU nekoupila, a tudíž její distribuce v ČR není možná jakýmkoli distributorem,“ sdělil zástupce společnosti Martin Nesrsta.

počet vakcínDenní počet vakcínočkovánítýdenní průměr28. 12.04. 01.11. 01.18. 01.25. 01.01. 02.08. 02.15. 02.22. 02.01. 03.08. 03.15. 03.22. 03.29. 03.020 tis.40 tis.60 tis.Zdroj dat: ÚZISAktualizováno 2. 4. (Čísla mohou být zpožděná.)

Dobré vztahy s Hradem

Podle informací Radiožurnálu ale k neoficiálním rozhovorům o možném zapojení firmy Avenier do organizace očkování vakcínami Sputnik V v Česku skutečně došlo.

venier patří do skupiny Agel miliardáře Tomáše Chrenka, jemuž například před šesti lety prezident Zeman při návštěvě Ázerbájdžánu dopomohl k zakázce za 15 miliard korun.

Třinecké železárny, rovněž spadající do Chrenkova podnikatelského portfolia, uzavřely kontrakt na pokračování stavby další etapy tamní železniční trati krátce poté, co český prezident podepsal v Baku deklaraci o strategickém partnerství s ázerbájdžánským režimem Ilhama Alijeva.

Miliardáře Chrenka s Hradem pojí i osoba Jiřího Cieńciały, někdejšího dlouholetého šéfa Třineckých železáren. Cieńciała zastával mezi roky 2013 a 2014 post ministra průmyslu a obchodu v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou dosadil prezident Miloš Zeman.

Po odchodu z vlády zamířil Cieńciała do Zemanova týmu poradců. V dalších letech pak znovu působil i v dozorčí radě Chrenkových železáren.

Kontakt s ambasádou

Roskongress na svém webu upřesnil, že dodávky do Česka by měly být zajištěné ve spolupráci s Ruským fondem přímých investic. Ten v pátek na twitteru oznámil, že by Češi mohli ještě v dubnu získat vakcíny pro 300 tisíc lidí.

  Od začátku ruské invaze padlo na 1300 ukrajinských vojáků, řekl Zelenskyj

Ruský fond přímých investic spolufinancoval vývoj vakcíny Sputnik V a zastřešuje její export do ciziny. Právě on taky vede jednání s Evropskou lékovou agenturou (EMA) o možné registraci Sputniku V v Evropské unii.

EMA začátkem března zahájila teprve takzvaný průběžný přezkum, který předchází případnému povolení užití vakcíny na unijním trhu.

Se zástupci Ruského fondu přímých investic jednali v minulých týdnech i diplomaté z českého velvyslanectví v Moskvě. A to nezávisle na komunikaci, kterou s Rusy vede Hrad. Konkrétní podmínky dodávek vakcíny do Česka se podle mluvčího ambasády Jana Jindřicha neřešily.

„Vzájemná jednání mezi naším velvyslanectvím a fondem přímých investic nepřekročila rámec odborných konzultací, jejichž cílem bylo zjistit technické specifikace ruské vakcíny,“ řekl Radiožurnálu mluvčí velvyslanectví.

SÚKL: Posuzování nezačalo

Premiér Andrej Babiš už v únoru naznačil, že by Česko Sputnik V mohlo získat, pokud by k vakcíně vydal kladné stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a ministr Blatný dal přípravku výjimku. Ten to ale už tehdy odmítl.

„Dokud budu ministr zdravotnictví, tak nebudeme v Česku očkovat látkou, kterou neschválila Evropská léková agentura,“ prohlásil například v únorovém rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

Zájem Andreje Babiše o Sputnik V nyní znovu vzrostl, a to po neúspěšném vyjednávání o urychlení dodávek vakcín nakoupených přes Evropskou unii. V pátečním rozhovoru pro Seznam Zprávy premiér prohlásil, že stávající situace vládu „nepřímo nutí“ k tomu, aby se o Sputnik V začala reálně zajímat.

Šéfka SÚKL Irena Storová Deníku N řekla, že o posouzení Sputniku V musí ústav požádat ministerstvo zdravotnictví, které pak také rozhoduje o udělení výjimky. Podle ní ale oficiální proces posuzování ruské vakcíny v Česku ještě nezačal.

Hrad prý SÚKL o stanovisko nepožádal. Prezident Zeman kvůli postojům ředitelky Storové a ministra Blatného k vakcíně Sputnik V žádal jejich odvolání.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com