Birke potvrdil, že dostal nabídku řídit ministerstvo kultury

zpravy.aktualne.cz

Poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke potvrdil, že dostal nabídku na funkci ministra kultury. Na dotaz ČTK uvedl, že bude dál jednat, podle České televize nabídku na vládní post přijme. Dosavadní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by měl převzít ministerstvo zahraničí namísto svého stranického kolegy Tomáše Petříčka, jehož se vicepremiér a znovuzvolený předseda sociální demokracie Jan Hamáček rozhodl vyměnit. Petříček svolal na 11:00 do Černínského paláce tiskovou konferenci.

Některé kulturní instituce premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzvaly, aby ministra kultury neměnil. K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se přes víkend přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů. Zaorálek se navíc podle dnešního vyjádření pro server Novinky.cz necítí připraven opustit ministerstvo kultury a vrátit se do čele české diplomacie, kterou už jednou řídil. „Ne, to tedy nejsem,“ reagoval dnes Zaorálek na dotaz serveru, zda je připraven Petříčka nahradit a přenechat úřad Birkemu.

Prezident Miloš Zeman, který na návrh premiéra členy kabinetu jmenuje a odvolává, v neděli řekl, že odvolání Petříčka nebude oddalovat, navrhne-li to Babiš. S Petříčkem měl dlouhodobé spory. V rozhovoru pro Blesk.cz prezident také prohlásil, že Birke by byl vynikajícím ministrem kultury.

Výměna ministrů ČSSD přichází po víkendovém sjezdu menší vládní strany, v níž Hamáček obhájil funkci, zatímco Petříček při volbě předsedy neuspěl. Už minulý týden skončil v Babišově menšinové vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kterého vystřídal Petr Arenberger. Stal se tak už čtvrtým ministrem tohoto resortu za víc než rok trvání koronavirové epidemie. Hrad ani úřad vlády zatím neoznámily, kdy se avizované změny v kabinetu uskuteční.

Autor: ČTK

  Koalice slibuje důchodovou reformu, konec EET i zdravotní připojištění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com