Rusko musí podle Putina zůstat jedním z vedoucích kosmických a jaderných států

Rusko musí zůstat jednou z vedoucích jaderných a kosmických mocností. Podle agentury TASS to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Mimo jiné zároveň ujistil, že Moskva hodlá pokračovat v mezinárodní kosmické spolupráci.

„V novém, 21. století musí Rusko odpovídajícím způsobem podpořit své postavení jedné z vedoucích jaderných a vesmírných mocností, protože vesmírné odvětví přímo souvisí s obranou,“ prohlásil Putin na poradě k rozvoji tohoto odvětví. Akce se konala u příležitosti 60. výročí prvního letu člověka, sovětského kosmonauta Jurije Gagarina, do vesmíru.

Šéf Kremlu rovněž ujistil, že Rusko hodlá pokračovat v rozvoji mezinárodní vesmírné spolupráce. „Budeme i nadále rozvíjet mezinárodní programy. Jsme připraveni zapojit se do společné práce s našimi partnery ve vesmíru,“ konstatoval.

Ruský prezident nicméně také připustil, že vzhledem k aktuální situaci v Rusku a ve světě bude nutné upravit priority a termíny realizace vytyčených cílů. „Chápu, že vzhledem k dynamicky se měnící vnější a vnitřní situaci, (dynamicky se měnícím) vnějším a vnitřním podmínkám bude možná třeba určité priority a lhůty stanovených úkolů v kosmickém sektoru upřesnit a upravit,“ řekl Putin.

Autor: ČTK

  Velvyslanec Ukrajiny poděkoval Česku za pomoc v konfliktu s Ruskem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com