Bichoemik Šedo: Očkování neznamená, že budeme mít vyhráno. Nakoupit více vakcín není racionální

plus.rozhlas.cz

Evropská léková agentura (EMA) začala po vakcíně AstraZeneca zkoumat kvůli možné spojitosti s trombózami i vakcíny od amerického výrobce Johnson & Johnson. „Doposud se neví, jaký je mechanismus vzniku této komplikace, nemáme ji tedy ani kauzálně přiřazenou k očkování. Logika, že k něčemu došlo po očkování, je podobná logice, že k něčemu došlo po večeři,“ podotýká lékař a biochemik Aleksi Šedo.

Šedo doplňuje, že zjištěných komplikací je velmi málo vzhledem k počtu očkovaných a že je potřeba neustále zdůrazňovat, že výhody očkování převažují nad možnými riziky.

„Jedná se o malé desítky ve srovnání s miliony vyočkovaných látek. Riziko je velmi, velmi malé,“ upozorňuje. U vakcíny Johnson & Johnson Američané prošetřují šest případů na více než 6,8 milionu dávek.

Proces očkování je podle Šeda v Česku na dobré cestě a další vývoj sleduje s opatrným optimismem. Hlavním limitem jsou ale dodávky vakcín.

„Objevují se kritiky, které jsou motivovány politicky. Když se říká, že nebylo nakoupeno dost očkovacích látek, tak jakkoli jsem u těch nákupů nebyl, tak bych se zastal kolegů, kteří se na tom podíleli: nákup a objednávka látek byla celoevropským projektem. Žádat o více očkovacích látek, než máme obyvatel, by nebylo solidární, ani racionální,“ zdůrazňuje.

S ohledem na to, jak se bude virus dále vyvíjet, možná bude třeba nakoupit modifikované očkovací látky.

„Nemůžeme si říct, že teď se všichni naočkujeme a bude vyhráno. Mohou se vyskytnou nové mutace, které budou mít různé vlastnosti. Zejména mRNA vakcíny je možné modifikovat, aby byly účinné na případné nové varianty,“ vysvětluje Šedo.

Zároveň připomíná, že lidstvo se v minulosti adaptovalo na nejrůznější patogeny. Totéž se může stát i u nového typu koronaviru. „Časem se může stát, že viry v populaci jsou, ale nepředstavují žádný další problém. Může se stát, že koronavirus bude jen rýmička, zatímco loni bylo pošetilé tvrdit, že je to jen chřipečka.“

  Odborníci varují před tlakem na používání neschválených vakcín

Proč jsme nejhorší?

I přes pokračující očkování bude nadále nutné testovat. Šedo nezatracuje relativně méně přesné antigenní testy, který prý mají svůj epidemiologický význam. „Jsou dobré na to, aby potvrdily onemocnění u člověka, který má příznaky, ale nejsou úplně dobré na to, aby ho vyvrátily u někoho, kdo je bezpříznakový,“ upozorňuje.

Rozhodující roli ovšem musí mít PCR testy, které jsou přesnější. „Od počátku experti říkají, že cestou z epidemie je testovat, testovat, testovat. Jakkoli to zní trošku marketingově, tak fakticky je to pravda,“ podotýká biochemik.

Nově nakažených v posledních týdnech ubývá a vývoj je podle něj opatrně příznivý, mementem je ale mírně rostoucí reprodukční číslo a hlavně počty zemřelých. „Velmi mě mrzí, že když se podíváme na počty zemřelých v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, tak jsme nejhorší zemí,“ doplňuje.

„Faktorů bude celá řada, ale byla zde dvě nešťastná rozvolnění, společenská dohoda u nás nefungovala tak dobře, jako v jiných státech. Moje dcera žije ve Francii a dodržování opatření se tam setkávalo s mnohem menším odporem, přestože Francouzi nejsou nijak zvlášť disciplinovaní,“ poznamenává Šedo.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com