Pojar: Návštěva Zelenského se definitivně domluvila v červnu v Moldavsku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl pozvání do Prahy prakticky od začátku války na Ukrajině, definitivně se na příletu do Česka domluvil s premiérem Petrem Fialou (ODS) 1. června, kdy se sešli na okraj summitu Evropského politického společenství (EPC) v Moldavsku. České televizi (ČT) to dnes řekl poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, který se Zelenským cestoval do Prahy v českém vládním speciálu z Bulharska.

Zelenskyj měl pozvání do Prahy prakticky od začátku ruské invaze, řekl v ČT Pojar. „Cestovat nemohl, ale když se s ním teď viděl premiér v Moldavsku, tak si řekli, že při další cestě do Evropy navštíví ČR. To pan prezident dodržel,“ uvedl. Původní termín návštěvy měl být asi před dvěma týdny, mnohokrát se ale měnil.

Organizaci podle Pojara usnadnilo, že ve středu a dnes jsou v Česku státní svátky. „Praha je prázdná, většina Pražanů je mimo hlavní město. Z bezpečnostního i logistického pohledu je to jednodušší,“ konstatoval. ČR vyniká mimo jiné v improvizaci a flexibilitě, což by mělo přispět k tomu, že návštěva bude mít hladký průběh, doplnil Pojar.

Český speciál doprovázela dvojice gripenů, Pojar v televizi ukázal fotografii Zelenského z paluby s jedním z letounů za oknem. „Bylo to ukrajinskou stranou kvitováno s povděkem a velmi pozitivně, myslím, že to bylo pěkné přivítání ještě ve vzduchu,“ řekl Pojar ke gripenům. Vzlet strojů byl symbolickou záležitostí, doplnil.

Česko oceňuje, že Zelenskyj v rámci své delší cesty po evropských státech v zemi přenocuje. Podle Pojara to však nebylo českou podmínkou. „Je pro nás dobré, že ho tu máme déle, je víc jednání, která na sebe navazují a i my z toho můžeme získat, co chceme,“ uvedl Pojar.

ČTK

  Válek připustil, že dodávky antibiotik se nedaří dostat do všech lékáren

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com