Na jednu skupinu Čechů stát s očkováním zapomněl. Někteří dostali Sputnik

seznamzpravy.cz

Čeští diplomaté v zahraničí čekali na očkování až do června. Ambasadoři a ambasadorky přitom k práci potřebují osobní kontakt a často působí v zemích s méně vyspělým zdravotnictvím. Někteří proto přijali očkování Sputnikem.

I v časech tíživého nedostatku proticovidových vakcín se česká vláda v čele s Andrejem Babišem (ANO) ubránila „nájezdu“ ruské očkovací látky Sputnik V. Ta nemá potřebné certifikáty účinnosti a bezpečnosti a Moskva k ní ráda přibalovala i své politické zájmy.

Přesto je pár Čechů, kteří se Sputnikem očkovat nechali. Jak zjistily Seznam Zprávy, jsou to někteří čeští diplomaté, kteří slouží v zemích na východ od Česka.

Na jaře to bylo ve světě velké téma – jak naočkovat diplomaty, kteří působí v ne zcela přátelských či méně vyspělých zemích bez evropských medicínských standardů.

Zatímco třeba Američané, Britové a koneckonců i Rusové svým lidem na ambasádách v zahraničí očkování posílali, Babišův kabinet a ministři zahraničí z ČSSD Tomáš Petříček a později i Jakub Kulhánek nechali Čechy na ambasádách, daleko od domova, ve vzduchoprázdnu.

Očkování svých diplomatů začal český stát organizovat až v červnu, tedy když už na proticovidovou ochranu v tekuté formě měli doma nárok všichni dospělí na základě věku.

Hra nervů

Už koncem února Rusko zvalo české diplomaty sloužící v Moskvě, aby se nechali očkovat Sputnikem V. Šlo o hru nervů. Bez očkování se museli lidé, jejichž důležitý pracovní nástroj je společenská konverzace, držet na home officech. Přijetím Sputniku V riskovali nejen zdraví, ale i scénář, že by se mohli ocitnout v propagandistických materiálech Rusů, jako se to stalo italskému velvyslanci v Rusku.

České Ministerstvo zahraničí v té době očkování Sputnikem V svým lidem v zahraničí nedoporučovalo. Ruskou pozvánku k očkování čeští diplomaté podle dostupných informací nevyužili. Ale podle informací Seznam Zpráv čeští diplomaté pracující v jiných postsovětských zemích, kde se očkovalo Sputnikem, nabídku místních úřadů neschválené vakcíny přijali.

  Z programu budoucí vlády: Zdražit nezdravé potraviny a zrychlit dálnice

Týkat se to má například některých českých diplomatů na české ambasádě v kazašské Astaně.

Černínský palác informace Seznam Zpráv nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Očkování látkami neschválenými EMA (Evropskou lékovou agenturou – pozn. autorky) nebylo zaměstnancům vyslaným do zahraničí ze strany MZV hrazeno ani doporučeno. Nedisponujeme tedy žádnými seznamy ani přehledem osob očkovaných látkami neschválenými EMA,“ reagovala mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Seznam Zprávy oslovily e-mailem i českého ambasadora v Kazachstánu Rudolfa Hykla s prosbou o potvrzení informace o očkování Sputnikem V českých zaměstnanců ambasády, diplomat však na zprávu neodpověděl. Ministerstvo dlouhodobě zdůrazňuje, že pokud se jakýkoli český diplomat či diplomatka rozhodli přijmout necertifikované vakcíny, jde o jejich osobní a zdravotní rozhodnutí.

Do Česka pro Johnsona

V Česku se od začátku letošního roku očkuje zejména na základě věku. Zvýhodněnou profesní skupinou byli už v začátku očkovací kampaně lékaři a zdravotníci, později učitelé. V dubnu, kdy to s dodávkami vakcín do Česka začalo vypadat lépe, se začali očkovat i „nepostradatelní“ čeští úředníci. Ministerstvo zahraničí ale tehdy podle Deníku N tuto možnost odmítlo.

Své lidi hromadně očkuje až teď v létě, kdy v časech prázdnin a dovolených nejčastěji diplomaté přijíždějí domů.

„Ministerstvo zahraničních věcí vyjednalo s Ministerstvem zdravotnictví pro zaměstnance vyslané do zahraničí – a členy jejich rodin – možnost očkování vakcínou od firmy Johnson & Johnson ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, protože je z časového hlediska důležité zajistit jim možnost očkování jednorázově při cestě či dovolené v České republice nebo před vysláním do zahraničí,“ sdělila také Davidová.

Mnozí čeští diplomaté byli, jak již dříve informovaly Seznam Zprávy, naočkováni ve svých hostitelských zemích, pokud se tam používaly vakcíny schválené EMA.

Očkování Sputnikem V bylo na jaře obrovským politickým tématem nejen v Česku. Tady se o něj vedla tradiční geopolitická přetahovaná – zatímco prezident Miloš Zeman lobboval za dovoz ruské vakcíny, většina opozice byla proti a premiér Andrej Babiš se situaci snažil uhrát „na remízu“. Dodávky Sputniku V nakonec šly do ztracena.

Sputnikem V v Evropské unii očkovaly jen dvě země – Maďarsko a Slovensko. U sousedů ale spory o ruskou vakcínu otřásly vládou a přispěly k pádu premiéra Igora Matoviče.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com