Babišův trapas. Chtěl zkritizovat drahou jízdenku, přitom mohl jet zadarmo

seznamzpravy.cz

Premiér Andrej Babiš si koupil lístek v metru, aby mohl zkritizovat, jak Piráti zdražují jízdné. Ve skutečnosti mohl jet zadarmo.

Premiér Andrej Babiš se v rámci natáčení svého nedělního „Čau, lidi“ vydal do metra koupit si jízdenku. Chtěl totiž zkritizovat Piráty, že v Praze zdražují jízdné na MHD.

„Naši drazí Piráti nám v Praze zdražili jízdenky. Nechápu to, Praha má strašně moc peněz a zdražuje. Já jsem zavedl slevy pro důchodce a pro mladé lidi,“ pochlubil se premiér.

Jenže právě senioři nad 65 let, mezi které patří i Babiš, jezdí po Praze úplně zdarma. Hlavní město tak dává seniorům v MHD ještě výhodnější podmínky, než mají ve vlacích s Babišem zmíněnou vládní slevou.

Babiš si tedy jízdenku vůbec kupovat nemusel. Na sociálních sítích ho na to upozornil pirátský primátor Zdeněk Hřib.

„Rozumíte tomu, proč si pan premiér kupuje jízdenku na metro, když má jakožto senior nad 65 let pražskou MHD gratis?“ napsal na Twitter Hřib.

Že mohl jet zadarmo, premiérovi napsal i profil Pražské integrované dopravy. „Jízdné v Praze se nezvyšovalo 10 let. Navzdory tomu zachováváme současné sazby předplatních kuponů včetně bezkonkurenční ceny 10 Kč/den,“ stojí dále v příspěvku.

Hřib také Babišovi připomněl, že jízdenky MHD v nedávné době zdražovalo i několik měst pod vedením hnutí ANO. Například v Ostravě, kde je primátorem Tomáš Macura z ANO, loni podražily jízdenky ze 14 na 16 korun a z 20 na 24 korun. Děčín pod vedením primátora z ANO zdražoval letos v červenci, Česká Lípa vedená starostkou Babišova hnutí zdražila jízdné od srpna.

Zdražení jednorázových jízdenek

Cestující využívající v pražské integrované dopravě (PID) jednotlivé jízdenky, si od 1. srpna za cestování připlatí. Jízdenka na 30 minut zdražuje z 24 na 30 Kč a 90minutová z 32 na 40 korun. Zvyšuje se rovněž cena SMS jízdenky, a to v případě třicetiminutové z 24 na 31 Kč a 90 minutové z 32 na 42 Kč.

  Vláda navrhuje zachování střídání zimního a letního času. Počítá s ním i na následujících pět let

Důvodem jsou zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy. Vznikne nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 Kč. Ceny měsíčních, čtvrtletních a ročních kuponů zůstanou zachovány.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com