Lipavský připomněl odkaz Havla a Schwarzenberga pro českou zahraniční politiku

Podpora demokracie, lidských práv a občanské společnosti jako součást české zahraniční politiky od 90. let je i odkazem bývalého prezidenta Václava Havla a nedávno zesnulého někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Při zahájení neformálního zasedání Rady Organizace spojených národů (OSN) pro lidská práva to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Radě OSN pro lidská práva od ledna předsedá jako první Čech stálý představitel České republiky při OSN v Ženevě Václav Bálek. Funkční období trvá rok. Česko při příležitosti neformálního zasedání navštívil vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

V současném kontextu se důraz na lidskoprávně založenou zahraniční politiku podílí na mezinárodní bezpečnosti, uvedl Lipavský. „Ochrana lidských práv může omezit vznik bezpečnostních hrozeb, jako jsou terorismus nebo ilegální migrace,“ míní. Státy, které systematicky lidská práva svých občanů porušují, představují hrozbu pro ostatní země a mezinárodní komunitu jako celek, řekl ministr.

Lipavský připomněl, že Česko kandiduje do Rady OSN pro lidská práva pro období let 2025 až 2027 a na pozici nestálého člena Rady bezpečnosti OSN pro roky 2032 a 2033. „Naše historická zkušenost nás vede k aktivní účasti v multilaterálních fórech, ke sdílení zodpovědnosti a k podílení se na řešení problémů, kterým náš svět čelí,“ uvedl šéf diplomacie.

„Mezinárodní systém založený na mezinárodním právu a Chartě OSN je pod bezprecedentním tlakem. Jeden ze stálých členů Rady bezpečnosti otevřeně roztrhal na kousky stejnou Chartu OSN, kterou má chránit. To je další důvod, proč svět potřebuje efektivní a dobře fungující Radu pro lidská práva,“ řekl Lipavský se zjevnou narážkou na Rusko.

ČTK

  Bartoš se chystá za Zemanem. Chce vědět, koho pověří složením vlády

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com