Koruna posílila k oběma hlavním světovým měnám, burza oslabila

Koruna ve čtvrtek posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila ve srovnání se středečním závěrem o pět haléřů na 24,40 Kč/EUR. Vůči dolaru si pak česká měna polepšila o 11 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,38 Kč/USD.

„Ačkoli dnes nevidíme za posilování domácí měny žádný zásadní impuls, určitě jí v poslední době pomáhá jak celkově příznivá situace na hlavních trzích, tak i posun ve výhledu pro domácí úrokové sazby,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Zatímco dříve to vypadalo, že bude Česká národní banka se sazbami na konci roku o půl procentního bodu níž, nyní se zdá podle Vlka dost reálná i stagnace, když bankéři volí opatrný postup s vyčkáváním zejména na vývoj cen v lednu.

Pražská burza ve čtvrtek oslabila. Index PX klesl o 0,42 procenta na 1385,84 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Ztrácely akcie zbrojovky Colt CZ, které mimořádně patřily k emisím s největšími objemy obchodů. Zbrojařská skupina oznámila ráno výsledky hospodaření, včetně informace o poklesu prodeje zbraní.

Nejobchodovanější emisí byly jako obvykle akcie energetické firmy ČEZ. Po nich většinou v žebříčku objemů obchodů následují cenné papíry největších bank v Česku. Dnes však na druhém místě za ČEZ byly akcie Colt CZ, které zároveň zaznamenaly nejvýraznější propad ceny z hlavních emisí.

Akcie Coltu oslabily o 1,85 procenta na 530 korun. Holding Colt CZ Group SE (dříve Česká zbrojovka Group SE) dnes ráno oznámil, že skupině za první tři letošní čtvrtletí klesly meziročně výnosy o tři procenta na 9,9 miliardy korun. Čistý zisk sice mírně vzrostl o 1,5 procenta na 1,5 miliardy, ale propadl se výrazně počet prodaných zbraní holdingu. Oproti loňsku klesl o 12,2 procenta na zhruba 449.000.

  Léky i potraviny můžou zlevnit. Na nulové DPH u energii ale Evropa nekývla

Také cenné papíry ČEZ si pohoršily. Jejich cena dnes klesla o 0,36 procenta na 973 korun. Posílení zaznamenaly pouze dvě z deseti hlavních emisí pražské burzy. Akcie výrobce nápojů Kofola ČS zdražily o 3,75 procenta na 277 korun a akcie řetězce lékáren Pilulka o 0,78 procenta na 259 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,45 24,40
Kč/USD 22,49 22,38

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com