‚Nakládají kufry, krabice i dětské kolo.‘ Ruská média sledují přípravu českých diplomatů k odjezdu

irozhlas.cz

V objektu českého velvyslanectví v Moskvě jsou od pondělí patrné přípravy na odjezd dvaceti zaměstnanců ambasády, které Rusko v neděli označilo za nežádoucí osoby v odvetě za vyhoštění 18 ruských diplomatů z Česka. Všímají si toho některá ruská média.

Čas odletu vyhoštěných Čechů z Moskvy zatím není znám. Místopředseda české vlády Jan Hamáček v neděli v České televizi řekl, že pro ně bude vyslán vládní speciál vzhledem k tomu, že čeští pracovníci dostali na odchod ze země jen o něco více než 24 hodin.

Podle České televize pro vyhoštěné Rusy přiletí v pondělí do Prahy ruský vládní speciál Iljušin Il-96, který při cestách používá ruský prezident Vladimir Putin. Letoun by měl na ruzyňském letišti přistát v 15:00 a odletět o dvě hodiny později.

Zpravodajové agentury RIA Novosti a listu Izvestija v pondělí informovali, že v objektu českého velvyslanectví se do vozidel s diplomatickými značkami nakládají kufry, krabice a další věci, včetně například dětského kola. „Roste počet aut na území (velvyslanectví), automobily vyjíždějí z brány a parkují u hlavního vchodu. K jedné budově přijel mikrobus,“ napsala agentura RIA Novosti.

O odvetnému kroku informovalo českého velvyslance v neděli ruské ministerstvo zahraničí. Předvolalo si ho v reakci na rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů kvůli podezření, že příslušníci ruské tajné služby se zapojili do výbuchu skladu munice ve Vrběticích z roku 2014. Vyhoštění zaměstnanci české ambasády mají Rusko opustit do dnešní půlnoci.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Propuštěný ruský obchodník se zbraněmi But podporuje Putina a válku na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com