Putin je predátor, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem, řekl Zelenskyj

Ruský prezident Vladimir Putin je predátor, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem, řekla dnes hlava ukrajinského státu Volodymyr Zelenskyj na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu ve Švýcarsku. Západ ukrajinský prezident vyzval k vyšší pomoci Ukrajině a k tomu, aby jí pomohl získat vzdušnou převahu nad Ruskem. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Západ by měl podle ukrajinského prezidenta projevit jednotu a nedopustit, aby Rusko na Ukrajině zvítězilo. Kvůli obavám západních zemí z eskalace podle něj Ukrajina ve své obraně proti Rusku ztratila drahocenný čas. Zelenskyj také řekl, že jakékoliv zmírnění tlaku na Rusko prodlouží válku na Ukrajině o roky, uvedl Reuters.

„Po roce 2014 byly učiněny pokusy o zmrazení války v Donbasu. Byli zde velmi vlivní garanti, německá kancléřka, francouzský prezident. Ale Putin je predátor, který se nespokojí s mraženými produkty,“ citovala agentura AFP ze Zelenského projevu na WEF. Putina označil za samotné „ztělesnění války“.

Zelenskyj také prohlásil, že Ukrajina již získala převahu nad ruskou flotilou v Černém moři, což jí umožnilo začít opět vyvážet své produkty. Nyní by potřebovala s pomocí Západu získat také vzdušnou převahu nad Ruskem.

„Naši partneři vědí, co potřebujeme a v jakém množství,“ pokračoval s tím, že Ukrajina dokázala, že „umí zasáhnout ruská vojenská letadla, která dosud nikdo nesestřelil“. Narážel na pondělní prohlášení Kyjeva, že zničil dva ruské velitelské letouny nad Azovským mořem.

Ukrajinský prezident dlouhodobě odmítá tvrzení, že válka na Ukrajině přechází do statické fáze, ačkoliv se frontové linie v posledních měsících téměř neposouvají. K překonání ruské obrany okupovaných území ale Ukrajina podle něj potřebuje západní vojenské technologie.

Zelenskyj v Davosu dále uvedl, že dostal „pozitivní signály“ ohledně toho, že se podaří odblokovat finanční podporu Ukrajiny ze strany od Evropské unie, a vyjádřil naději, že také Spojené státy během několika týdnů schválí další pomoc napadené zemi.

  Rusko ve válce zničilo své speciální síly, uvádí USA v uniklých dokumentech

Vyzval také k uvalení sankcí na ruský jaderný průmysl a k předání v Evropě zmrazených ruských aktiv Ukrajině. Mezinárodní partnery vybídl, aby posílili ukrajinské hospodářství tolik potřebnými investicemi – výměnou za to, že Kyjev posílí jejich bezpečnost. „Potřebujeme normální investice od předvídatelných a transparentních společností. Posilte naši ekonomiku, my posílíme vaši bezpečnost,“ dodal.

Zelenskyj byl hlavním řečníkem dnešního dne ekonomického fóra v Davosu, kterého se účastní poprvé od začátku ruské plnohodnotné invaze v únoru 2022 osobně. Přítomní v sále jej za projev odměnili dlouhým potleskem vestoje.
Je třeba lidem zajistit právo nebýt manipulován, řekl v Davosu Lipavský

Český ministr zahraniční Jan Lipavský dnes na zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu vyzval k zajištění práva lidí nebýt manipulován. Na výzvy nových technologií a umělé inteligence musí podle něj vlády hledat řešení na globální úrovni. Na fóru dnes promluvila mimo jiné i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Lipavský v Davosu vystoupil v rámci panelu „Ochrana demokracie před roboty a spiknutími“, tématem debaty byly technologie a umělá inteligence a jejich role ve volbách. Podle českého ministra je třeba na globální úrovni diskutovat o způsobu, jakým lidé komunikují skrze globální internetové platformy. „Musíme více přemýšlet nad právem nebýt manipulován,“ zdůraznil Lipavský. Lidé podle něj musí vědět, jestli je například video, které sledují, pravé nebo bylo vytvořeno umělou inteligencí.

„Musíme hledat řešení, jak podpořit svobodu slova, ale zároveň neohrozit naše demokratické společnosti,“ řekl v panelu Lipavský. Na dobré cestě je podle něj legislativa Evropské unie. Byla by velkou chybou akceptovat, že něco není možné regulovat, pokud to má schopnost ohrozit vlády, dodal ministr k otázce na regulaci technologických společností.

  Ukrajina další noc čelila ruským vzdušným útokům

Ministr v diskuzi také připomněl rezoluci o podpoře a ochraně lidských práv v kontextu digitálních technologií, kterou v prosinci přijalo Valné shromáždění Organizace spojených národů. Česko bylo spolu s Jihoafrickou republikou, Maledivami, Mexikem a Nizozemskem předkladatelem rezoluce. Jejím cílem je získat základní shodu v uplatňování lidských práv v souvislosti s moderními technologiemi.
Ukrajina potřebuje stabilní finanční i vojenskou podporu, řekla von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala mezinárodní společenství k „předvídatelné podpoře“ Ukrajiny, která aktuálně čeká na nové dodávky amerických zbraní i nový balík finanční pomoci od Evropské unie. Při projevu na fóru v Davosu se dotkla také řady dalších otázek a volala po jednotě tváří v tvář „éře konfliktu a konfrontace“.

Rusko podle šéfky unijní exekutivy po předloňské invazi do sousední země zaznamenalo několikeré selhání. Jednak vojenské, ale také diplomatické a ekonomické. Po zavedení bezprecedentních západních sankcí se stalo závislé na Číně, prohlásila von der Leyenová.

„To všechno nám říká, že Ukrajina může v téhle válce obstát. Ale musíme nadále podporovat její odpor. Ukrajinci potřebují předvídatelné financování v roce 2024 a dál. Potřebují trvalé dodávky zbraní,“ řekla.

Jakkoli to předsedkyně EK ve svém projevu nezmínila, v západní podpoře Kyjeva se v posledních měsících objevily značné trhliny. Dodávky vojenského vybavení ze Spojených států se zastavily poté, co Kongres na konci loňského roku na tento účel nevyčlenil nové prostředky, zatímco v EU Maďarsko blokuje dlouhodobou finanční pomoc napadené zemi v objemu 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč).

Podle von der Leyenové je třeba „prosazovat globální spolupráci více, než kdy dříve“, protože svět prochází érou konfliktu, rozdrobení a strachu. V projevu předsedkyně Evropské komise vyzdvihla hrozbu dezinformací a polarizace ve společnosti, které podle ní podkopávají schopnost zemí čelit výzvám, jako jsou klimatické změny nebo „zesílené geopolitické soutěžení“.

  Zemřel někdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com