Americký ministr zahraničí Blinken bude jednat v Izraeli o bojích v Pásmu Gazy

idnes.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken bude dnes v Izraeli jednat o konfliktu v Pásmu Gazy. Rozhovory s nejvyššími izraelskými představiteli by se podle tisku měly zaměřit na novou fázi bojů v oblasti či na navýšení pomoci obyvatelům tohoto palestinského území. Agentury předpokládají, že jednání budou napjatá. Blinken je na své čtvrté cestě po Blízkém východě od zahájení bojů na začátku října.

V pondělí večer, před odletem ze Saúdské Arábie do Izraele, Blinken novinářům řekl, že chce s izraelskými představiteli jednat o větší ochraně civilistů při bojích v Pásmu Gazy i o tom, jak Palestincům umožnit návrat do jejich domovů, ze kterých je vyhnal současný konflikt. Podle agentury Reuters to je reakce na výroky některých krajně pravicových izraelských ministrů, kteří v uplynulých týdnech mluvili o vysídlení podstatné části obyvatel z Pásma Gazy.

Další důležitý bod rozhovorů budou zřejmě obavy z rozšíření konfliktu na další země v regionu. O tom se v posledních dnech mluví v souvislosti s dvěma údery v Libanonu, při kterých zemřeli zástupce šéfa palestinského hnutí Hamás Sálih Arúrí a vysoký představitel Íránem podporovaného hnutí Hizballáh Visám Tavíl.

Blinken již vedl rozhovory s představiteli Turecka, Kataru, Jordánska, Spojených arabských emirátů či Saúdské Arábie. Po návštěvě Izraele ho čekají také jednání na Západním břehu Jordánu a v Egyptě.

ČTK

  Ozbrojenci ve střední Nigérii zabili v několika vesnicích nejméně 160 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com