EU zmrazí vydávání víz Rusům. Šéfové diplomacií se zřejmě dohodnou

Ministři zahraniční Evropské unie, kteří budou příští týden jednat na neformální schůzce v Praze, se shodnou na zmrazení dohody z roku 2007, která usnadňuje vydávání víz ruským turistům. S odkazem na své zdroje z Bruselu to v neděli uvedl deník Financial Times.

Pokud se jeho informace potvrdí, jednalo by se o kompromis mezi pozicí Česka, Polska či pobaltských států, které chtějí úplně zastavit vydávání víz ruským turistům, a postojem dalších unijních členů, kteří jsou proti tak drastickému kroku.

Evropská unie již pozastavila část dohody z roku 2007, která se týkala vládních činitelů a podnikatelů. Teď by mohla zmrazit i část týkající se turistů. To by znamenalo, že žádosti podané ruskými občany by neměly přednostní právo na zpracování. Pro Rusy by tak získání víz do schengenského prostoru bylo byrokraticky náročnější, dražší a především by na ně čekali výrazně déle.

„Je nevhodné, že se Rusové prochází po našich městech a našich pláží,“ řekl deníku jeden z vysoce postavených představitelů v Bruselu. Podle něj Evropská unie musí vyslat silný vzkaz ruskému obyvatelstvu, že válka proti Ukrajině vyhlášená Kremlem není v pořádku.

Zastavení vydávání víz Rusům či výrazné snížení jejich počtu požadují mimo jiné Polsko, Finsko, Česko či pobaltské země. Jiné unijní státy jsou ale proti. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který bude předsedat pražskému jednání, tento týden uvedl, že takové opatření by bylo příliš drastické. Vyzval k řešení, které by bylo selektivní.

I země, které nechtějí vydávat Rusům vydávat turistická víza, ale uznávají, že musí existovat výjimky ze zákazu například pro lidi, kteří chtějí odcestovat z Ruska kvůli humanitárním důvodům, či proto, že čelí perzekuci.

Zdroj: https://www.lidovky.cz

  Navalného otrávili novičokem, potvrdili lékaři. Německo chce od Ruska vysvětlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com