Prezident jmenoval ministrem zahraničí Kulhánka. ‚Řiďte se radami skutečných odborníků,‘ nabádal ho

irozhlas.cz

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval sociálního demokrata Jakuba Kulhánka (ČSSD) ministrem zahraničí. Za jeho hlavní úkol považuje hájení národních zájmů, jehož konkrétní náplní je podle hlavy státu ekonomická diplomacie. Kulhánek ve funkci nahradil minulý týden odvolaného Tomáše Petříčka (ČSSD). Post šéfa české diplomacie v mezičase zastával vicepremiér, ministr vnitra a předseda strany Jan Hamáček.

Zeman se ani tentokrát nevyjádřil ke kauze kolem zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček dříve oznámil prezidentovo vystoupení na tuto neděli.

Kulhánek necelou hodinu po jmenování dorazil se svým předchůdcem Hamáčkem do Černínského paláce, kde ho uvede do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr poté poprvé předstoupí před novináře. Minulý týden v prohlášení zaslaném ČTK pouze uvedl, že nechce nic měnit na dlouhodobém směřování zahraniční politiky, která podle něj musí mluvit jedním hlasem.

Ve funkci Kulhánka ihned čeká ostrý start, bude muset řešit právě kauzu výbuchu ve Vrběticích. Hamáček na středu předvolal ruského velvyslance Alexandera Zmejevského. Tlumočení nespokojenosti Česka s ruským postupem při odvolávání zaměstnanců české ambasády i případné oznámení dalších kroků bude už právě na Kulhánkovi. Poslanci v úterý vyzvali vládu, aby počet pracovníků ruské ambasády zásadně omezila.

„Je před vámi jako před každým ministrem zahraničí těžký úkol, jehož podstatou je hájení národních zájmů České republiky. Tento pojem je někdy znevažován a někdy se říká, že ti, kdo hájí národní zájmy, jsou populisté nebo dokonce xenofobové. Neznám ovšem suverénní zemi, která by ve světě nehájila své národní zájmy a věřím, že pod vaším vedení ministerstvo zahraničí bude činit totéž,“ řekl během jmenování prezident Zeman.

  Rusové žijící v ČR protestovali v Praze proti válce a Putinovi

Hájení národních zájmů podle něj musí mít konkrétní náplň, nikoli podobu „dutých, patetických deklarací“. Vidí ji v ekonomické diplomacii. Uvítal Kulhánkův příslib, že na zahraničních cestách ministra budou doprovázet podnikatelé.

Hlava státu ocenila Kulhánkovi skutečnosti i fakt, že má prověrku na stupeň přísně tajné. „Jako vrcholný politik budete určitě vystaven nejrůznějším kritikám. Povšiml jsem si, že první, kdo vás kritizoval, byl Miroslav Kalousek, což je z mého hlediska pozitivní reference,“ dodal Zeman. „Řiďte se vlastním rozumem a radami skutečných odborníků.“

Kulhánkovi Zeman řekl, že jako vrcholný politik bude vystaven nejrůznějším kritikám. Doporučil mu řídit se vlastním rozumem a radami skutečných odborníků.

Poradce i náměstek

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí Hamáčka.

Od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal sněmovně.

Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice.

Na post ministra zahraničí byl Kulhánek nominován poté, co funkci odmítl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Odvolání Petříčka navrhl Hamáček poté, co nad ním zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zdůvodnil to tím, že ČSSD musí působit jednotně. Jeho konec v Černínském paláci dlouhodobě požadoval Zeman.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com