USA zařadily přes 116 zemí včetně Česka do nejvyššího stupně varování. Nedoporučují do nich cestovat

Americké ministerstvo zahraničí důrazně nedoporučuje svým občanům cesty do většiny zemí světa, a to kvůli epidemii koronaviru. Do nejvyššího stupně varování bylo přeřazeno od začátku týdne alespoň 116 zemí světa, uvedla ve středu agentura Reuters. Důrazné varování „necestovat“ platí pro většinu zemí v Evropě, včetně České republiky, Německa či Francie.

V pondělí americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že důrazné varování se bude týkat zhruba 80 procent světových států. Ty budou zařazeny do čtvrtého a nejvyššího stupně varování.

Úřady dosud důrazně varovaly před cestami do 34 zemí světa, například do Ruska či Brazílie. V mírnějším třetím stupni pak zůstávají státy jako Čína či Japonsko.

Varování nejsou pro americké občany závazná. Ti tak mohou vycestovat, uznají-li to za vhodné. Americké hranice jsou však zavřené pro drtivou většinu zahraničních cestovatelů z Evropy, Číny, Brazílie či Jižní Afriky.

V úterý Spojené státy prodloužily o 30 dnů zákaz cest, jež nejsou nezbytné, také z Kanady a Mexika. Zákaz platí už více než rok.

Americká diplomacie hodnotí bezpečnost cestování do cizích zemí čtyřmi stupni. První znamená standardní rizika, která se vždy vážou k mezinárodním cestám. Nejvyšší čtvrtý stupeň pak ministerstvo uděluje „kvůli velké pravděpodobnosti život ohrožujících rizik“.

„Ministerstvo zahraničí doporučuje všem občanům USA do země necestovat, nebo z ní odjet hned, jak to bude možné,“ uvádí se v popisu nejvyššího varování.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz
  Při potopení křižníku Moskva zahynuly desítky vojáků, píše Novaja Gazeta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com