Rusko žádá snížení počtu pracovníků české ambasády najatých na místě

irozhlas.cz

Ruské ministerstvo zahraničí dnes předneslo českému velvyslanci Vítězslavovi Pivoňkovi požadavek, aby byl snížen počet pracovníků české ambasády v Moskvě s přihlédnutím k rozdílným počtům zaměstnanců, kteří jsou najímáni přímo na místě. Plyne to z prohlášení, které bylo zveřejněno na webu ministerstva. Moskva tak reagovala na dnešní oznámení českého ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka, že Česko omezí počet pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze podle personálního stavu na české ambasádě v Moskvě.

Ruská diplomacie proti tomu nyní důrazně protestovala a uvedla, že si vyhrazuje právo na další kroky v případě, že Praha bude dál pokračovat v „hysterické protiruské kampani“. Ruské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo českého velvyslance Pivoňku, rozhovor podle ruských médií trval přibližně půl hodiny.

Mezi Českou republikou a Ruskem se rozhořel diplomatický spor kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských zpravodajců do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Z Prahy tento týden muselo odcestovat 18 pracovníků ruského velvyslanectví, identifikovaných českými službami jako zpravodajci.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo sedm diplomatů a 25 takzvaných administrativně technických pracovníků, upřesnil dnes Kulhánek. Podle něho proto Prahu bude muset opustit 63 zaměstnanců ruské ambasády, aby personální stavy na obou velvyslanectvích odpovídaly.

Ruská strana ale zdůrazňuje, že mezi velvyslanectvími panuje disproporce, pokud jde o jejich zaměstnance najaté přímo na místě, tedy ruské občany v Rusku a občany ČR v Praze. Podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává české velvyslanectví v současnosti okolo 110 ruských občanů. Patří pod ně totiž formálně například také komplex Českého domu s ubytovacími kapacitami a restaurací nebo konzuláty v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ruské velvyslanectví v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 občanů ČR.

Už 19. dubna mluvčí ruského ministerstva zahraničí televizi Rossija-1 řekla, že české velvyslanectví od nynějška nesmí ruské občany najímat. „Nyní ani USA ani Česko takovou možnost – najímat lidi mezi našimi občany k práci u sebe na velvyslanectví – nemají,“ sdělila tehdy.

  Zeman nechce jmenovat jednoho ministra. Ať post zatím obsadí Fiala, prohlásil

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com