Analytička: Rusové si neuvědomují, jaká je Zemanova pozice. Vůči Západu je jeho projev obrovský problém

irozhlas.cz

„Je třeba si uvědomit, že ruský prezident má ve společnosti jinou pozici než ten český. Rusové se tedy domnívají, že slyšeli skutečně zásadní projev,“ říká o nedělním prohlášení Miloše Zemana ke kauze Vrbětice vedoucí Katedry ruských a východoevropských studií Univerzity Karlovy Daniela Kolenovská. V rozhovoru pro iROZHLAS.cz zároveň varuje, že ve vztahu k západním spojencům je projev „obrovský problém“. Podle ní je teď míč na straně vlády.

Prezident Miloš Zeman v nedělním projevu zpochybnil zveřejněné závěry vyšetřování a hovořil o druhé vyšetřovací verzi, podle níž výbuch muničního areálu mohla způsobit neodborná manipulace s výbušninami. Těchto jeho slov se okamžitě chytili představitelé ruského vedení i ruská státní média. Předseda zahraničního výboru Státní Dumy Leonid Sluckij například tvrdí, že by se Česko mělo Rusku omluvit. Jak moc projev nahrává ruské dezinformační kampani kolem Vrbětic?
Myslím, že to má dvě roviny – jednou jsou důsledky opožděného projevu prezidenta Zemana a jeho názoru na celou věc pro české prostředí. Tou druhou důsledky pro česko-ruské vztahy. V českém prostředí máme poměrně jasno v tom, že se rozhodující politici s výkonnou mocí vyjádřili už dříve a svůj názor nám sdělil i Parlament, zatímco prezidenta vnímáme z hlediska ústavního systému jako jakýsi doplněk. V Rusku je ale projev Miloše Zemana prezentován trochu jinak.

Je třeba si uvědomit, že ruský prezident má ve společnosti jinou pozici než ten český. Rusové se tedy domnívají, že slyšeli skutečně zásadní projev – je to ten nejdůležitější muž českého politického systému, proto se na něj také čekalo celý týden. Obsah jeho projevu pak zároveň využívají k tomu, aby oslabili poměrně jasnou argumentaci české vlády a aby zpochybnili oprávněnost jejích kroků.

Je dobré si všímat i jednotlivých slov, jaká média při překladu Zemanova projevu do ruštiny volí. Například se zcela vytratila linka o tom, že by bylo možné mluvit o aktu státního teroru. Třeba agentura TASS mluví o tom, že se stal jistý incident, neříká ale, že by se prezident o tomto aktu vyjádřil jako o potenciálním teroristickém činu. Nic takového se tam vůbec neobjevuje.

  Armáda USA a zbrojovka představily bombardér B-21 Raider

Vyjádření ponižující a deklasující Českou republiku se ale v kontextu projevu Miloše Zemana neobjevují. Tuto roli už pro ruskou společnost sehrál bývalý prezident Václav Klaus, který je v Rusku prezentován jako někdo, kdo souhlasí s tím, že jsme jezevčíci okusující kotníky nebo šakalové, kteří spolupracují s Šer Chánem (přirovnání z Knihy džunglí použil ruský prezident Vladimir Putin během projevu před ruským federálním shromážděním 21. dubna – pozn. red.). Tuto roli sehrál už Václav Klaus, v souvislosti s projevem Miloše Zemana už proto nemají zapotřebí podobné tóny vyhledávat.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com