Havlíček: Díky notifikaci EK můžeme začít s vyplácením z COVID Nepokryté náklady

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) může podle svého šéfa Karla Havlíčka (za ANO) začít vyplácet dotace z programu COVID Nepokryté náklady, který získal notifikaci Evropské komise. Havlíček to uvedl na twitteru. Podnikatelé u programu k pondělku podali 386 žádostí za 669 milionů korun. Žádat o podporu mohou do 19. července, na pomoc je připraveno šest miliard korun.

Příjem žádostí do COVID Nepokryté náklady MPO spustilo 19. dubna. Ve svém on-line informačním systému po týdnu, tedy k 26. dubnu, evidovalo 1810 žádostí za zhruba 1,8 miliardy korun, většina žádostí byla rozpracovaná. O dotace se mohou ucházet jen podnikatelé, kteří za leden až březen zaznamenali propad tržeb alespoň o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského, nebo předloňského roku.

Stát prostřednictvím COVID Nepokryté náklady poskytuje dotaci 60 procent nákladů, podniky s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku mají nárok na 40 procent. Maximální výše podpory je 40 milionů korun. Jeden žadatel může čerpat pomoc až do deseti milionů eur (asi 260 mil. Kč) z veřejné podpory. Pomoc se týká období od 1. ledna do 31. března.

Příspěvek z COVID Nepokryté náklady nelze kombinovat s programem na podporu zaměstnanosti Antivirus, kompenzačním bonusem ani dotačním titulem COVID 2021, u kterého MPO spustilo příjem žádostí 12. dubna. Nutné je prokázat ztrátu sníženou o dotace z dalších „covidových“ programů.

Programy COVID Nepokryté náklady a COVID 2021 nahrazují dosavadní specifické dotační tituly jako COVID nájemné, COVID gastro uzavřené provozovny nebo COVID ubytování. Prostřednictvím COVID 2021 stát přispívá 500 korun na zaměstnance za den omezení, minimální příspěvek přitom činí 1500 korun. Podmínkou vstupu do programu je také propad tržeb minimálně o 50 procent.

  „Tuto kapitolu můžeme uzavřít.“ Po dvanácti letech končí evropský dohled nad řeckým hospodařením

Profesní organizace nové programy pomoci kritizují. Mnohé firmy na podporu podle nich nedosáhnou. Znevýhodňuje podnikatele, kteří se snažili činnost zachránit, vybudovali e-shop nebo prodávají přes výdejní okna. Snížili tak propad a podmínku vstupu do programu nesplní, uvedly dříve.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com