Medveděv kritizoval Česko, je podle něj rukojmí politiky USA

irozhlas.cz

Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv dnes označil Česko za „rukojmí politiky Spojených států“ vůči Rusku a kritizoval Prahau, že se dokonce snaží předbíhat v tomto směru Washington. Medveděv je v současnosti zástupcem předsedy bezpečnostní rady země. „Naši čeští kolegové se stali rukojmími politiky Spojených států vůči Rusku a jak se říká, snaží se běžet před lokomotivou,“ řekl Medveděv během debaty s uživateli sociální sítě VKontakte.

Medveděv reagoval na diplomatickou roztržku, která propukla poté, co Praha oznámila, že má důvodné podezření, že za explozemi v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 byli agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko vypovědělo 18 pracovníků ruského velvyslanectví, které označilo za příslušníky tajných služeb, a Moskvě odpověděla vykázání 20 pracovníků českého velvyslanectví.

„Obecně se dá říci, že jakékoliv diplomatické války vedou do slepé uličky,“ zdůraznil podle agentury TASS. Vyhošťování diplomatů totiž vždy vede k zrcadlové či dokonce asymetrické odvetě. Je podle něj otázkou, zda s tím Praha počítala a zda si myslela, že to (vyhoštění diplomatů) Rusko spolkne.

„Teď už vůbec nemluvím o důvodu, který je vycucaný z palce. Ať dokážou, že se tam něco dělo, ať se o to postarají, to je jejich problém,“ řekl Medveděv s tím, že „závody ve vyhošťování“ rozpoutala Praha, ale důsledky postihnou lidi a vztahy.

„Tato stránka bude dříve či později otočena, ale mezitím bude ztraceno množství příležitostí,“ předpověděl. „Pokud si (Češi) myslí, že nás potrestali, tak ne, neztrestali nás, ačkoliv to ztíží kontakty. Veškerá odpovědnost ale spočívá na nich. Z této spirály není normální východisko,“ uzavřel Putinův zástupce v bezpečnostní radě.

Ruská tisková agentura TASS připomněla, že v neděli český prezident v televizním projevu prohlásil, že česká kontrarozvědka BIS nemá důkazy o přítomnosti ruských agentů ve skladu ve Vrběticích; Miloš Zeman připustil, že existuje vyšetřovací varianta, podle které výbuchy mají na svědomí zahraniční agenti,hovořil ale i o druhé vyšetřovací verzi, kterou je podle něj možnost neodborné manipulace s municí. Premér Andrej Babiš ale prohlásil, že vyšetřovací varianta je pouze jedna a týká se účasti ruských agentů GRU.

  Separatisté viní Kyjev z útoku, při kterém mělo zemřít 53 ukrajinských zajatců. Ten útok popírá

Medveděv v letech 2008 až 2012 vystřídal v čele státu Vladimira Putina, který kvůli tehdejším ústavním omezením se stal na čtyři roky šéfem vlády. Do Kremlu se vrátil na jaře 2012, kdy jej Medveděv vystřídal v čele vlády.

Medveděv navštívil Prahu v dubnu 2010, kdy zde jako ruský prezident podepsal s tehdejším americkým prezidentem Barackem Obamou smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com