Záhada: Kdo řekl Zemanovi, že Vrbětice mají dvě vyšetřovací verze?

seznamzpravy.cz

Hrad nechce říct, z jakých zdrojů prezident čerpal informace, že výbuch nemusejí mít na svědomí ruští rozvědčíci. Od vyšetřovatelů, BIS ani nejvyššího státního zástupce je nedostal.

Miloš Zeman týden mlčel k odhalení ruských agentů, kteří jsou podle policie důvodně podezřelí z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Zemřeli při něm dva lidé.

V neděli pak v televizi Prima uvedl, že si vzal čas na důkladné prostudování kauzy a že kromě vyšetřovací verze spojené s Ruskem existuje ještě jedna, kterou hlava státu podala jako zcela rovnocennou: že dělostřelecká munice explodovala kvůli neodborné manipulaci.

Den poté však premiér Andrej Babiš i vicepremiér Jan Hamáček s rozporu s prezidentem jednoznačně potvrdili, že všechny poznatky vyšetřování vedou k pachatelům z Ruska – rozvědčíkům ruské tajné služby. Žádná jiná možnost podle představitelů vlády není.

Zůstává tedy nevysvětlená otázka: Od koho dostal prezident informaci, že verze s Rusy jako strůjci výbuchu není jediná?

Prezident měl analýzy

Miloš Zeman v neděli doslova prohlásil: „Setkal jsem se mimo jiné s policejním prezidentem, nechal jsem si zpracovat celou řadu analýz a dnes před vás předstupuji jako člověk, který se domnívá, že má dostatek informací, abych se k celé záležitosti mohl vyjádřit s chladným rozumem a bez jakékoli hysterie.“

Hlava státu má ze zákona nárok na neveřejné zprávy od Bezpečnostní informační služby. Na základě informací od policie a kontrarozvědky Miloše Zemana už předminulý týden o závěrech vyšetřování zpravili premiér Babiš a ministr vnitra Hamáček, než vše oznámili na mimořádném večerním brífinku.

Babiš i Hamáček i tehdy bez zaváhání mluvili výlučně o tom, že podle všech poznatků z vyšetřování mají výbuch na svědomí Rusové. Už tehdy se dalo předpokládat, že si za informacemi stojí, protože věděli, že tím odstartovali obrovský mezinárodní skandál.

  Lidé se proti opatřením mohou začít bránit, říká soudce Josef Baxa

A podle informací Seznam Zpráv potvrzených z více zdrojů ani BIS ani vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu na Hrad nedoručili žádnou zprávu či analýzu, ze které by mohl prezident vyčíst, že výbuch mohl být dílem nějakého selhání personálu skladu.

Ostatně i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman před týdnem po jednání vlády hovořil o jediné vyšetřovací verzi spojené s útokem ruské rozvědky, která chtěla zabránit bulharskému obchodníkovi, aby ve Vrběticích nakoupil munici a pak ji vyvezl na Ukrajinu či do Sýrie.

„Nezlobte se, ale k tomu, co jsem řekl minulý týden, nemám důvod cokoliv dovysvětlovat a cokoliv dalšího říkat. Vedeme vyšetřování, to je prioritní, nic jiného,“ reagoval nyní nejvyšší žalobce Zeman na otázku, jestli existuje ještě nějaká další vyšetřovací verze, o níž mluvil prezident.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, odkud Zeman čerpal informace o dvou verzích výbuchu, nejprve uvedl: „K důvěrným informacím mají přístup zákonní adresáti, mezi něž se neřadím.“ Jenže Seznam Zprávy se neptaly na utajované informace – ostatně byl to prezident, kdo dvě vyšetřovací hypotézy zmínil veřejně v neděli v projevu na Primě.

„Pan prezident celý týden, jak veřejně uvedl, věnoval důkladnému seznamování se s podklady,“ reagoval pak mluvčí Ovčáček opět jen neurčitě na opakovaný dotaz.

Co řekl šéf policie?

Prezident v projevu výslovně zmínil policejního prezidenta Jana Švejdara.

S nejvyšším představitelem policie se setkal minulé úterý. Hrad po setkání nevydal žádnou zprávu, co konkrétně oba muži v souvislosti s Vrběticemi řešili. Seznam Zprávy žádaly policejního prezidenta Švejdara – napřímo i přes mluvčí –, aby potvrdil či popřel, že to byl on, kdo Zemanovi řekl o dvou vyšetřovacích verzích. Odpověď ale nepřišla.

Mluvčí policejního prezídia Kateřina Rendlová pouze řekla, že Švejdar nebude obsah schůzky komentovat.

„Bohužel policejní prezident nemůže vést veřejnou konfrontaci s hlavou státu. Samozřejmě že je jen jedna vyšetřovací verze a vyšetřování není na začátku, ale nemůžeme komentovat nějaká politická prohlášení,“ uvedl zdroj z policie.

Neexistuje důkaz, že by Zeman informace o vyšetřování explozí schválně překroutil. Nebo si je dokonce vymyslel. Každopádně nedělního zpochybnění role ruských agentů se okamžitě chytla ruská provládní média – hned začala zdůrazňovat, že ani podle českého prezidenta nejsou závěry vyšetřování zcela jasné.

Že by za vrbětickým útokem stáli jeho agenti, označuje Rusko za absurdní obvinění.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com