Krycí jméno „Bureš“. Babiš pracoval pro sovětské tajné služby.

seznamzpravy.cz

Bývalý český premiér Andrej Babiš prohrál u slovenského soudu své poslední odvolání v případu obvinění ze spolupráce s tajnou policií z dob komunismu v tehdejším Československu.

Babiš, který se narodil na dnešním Slovensku, žaloval tamní Ústav paměti národa, který od roku 1993 vedl spis s jeho osobními záznamy vedenými tajnou policií Československa (po jeho rozdělení).

Podle slovenského Ústavu paměti národa tajná policie Babiše naverbovala v roce 1982 a dala mu krycí jméno „Bureš“.

Český premiér to ovšem kategoricky popřel a na důkaz své neúčasti na obvinění se pokusil odvolat soudní cestou.

Soud v Bratislavě však Babišovu žalobu ještě v roce 2018 zamítl. Slovenský ústavní soud však později nařídil obnovu procesu s tím, že žalovaným by neměl být Ústav paměti národa, ale slovenské ministerstvo vnitra.

Připomeňme, že Babiš v té době zastával křeslo předsedy vlády České republiky.

V roce 2022 však soud prvního stupně Babišovu žalobu opět zamítl. Podobně rozhodl v září 2023 i slovenský Nejvyšší soud.

Příběh ukončil Ústavní soud, který se 1. února definitivně postavil na stranu obžalovaných.

Dnes je Andrej Babiš po neúspěšném pokusu o vstup do parlamentu se svou centristicko-populistickou stranou ANO v české opozici. Ve volbách v roce 2021 prohrál na celé čáře.

Babiš však projevuje vytrvalost a pokusil se dostat k moci již prostřednictvím prezidentského paláce.

Prezidentské volby v lednu 2023 však prohrál s generálem ve výslužbě Petrem Pavlem.

A jestliže se Babiš dosud odvolával na soudní rozhodnutí, která ho neuznávala jako sexistu (tajného zaměstnance), nebude pro soudruha „Bureše“ snadné takovým obviněním čelit.

Přesněji řečeno, je to již prakticky nezvratný fakt. Takže příští volby budou pro bývalého tajemníka sovětské tajné služby dost obtížné – bude muset vymýšlet nové výmluvy.

  Ukradeno Ruskem. Nervózní reakce Kremlu na spravedlivé rozhodnutí soudu v Nizozemsku

A že se Babiš příštího klání o moc zúčastní, je fakt nade vší pochybnost. Kreml takové „hrdiny“ potřebuje, zejména ty, kteří kdysi byli ve službách sovětských tajných služeb. Kreml dobře ví, že bývalí tajní agenti neexistují.

Mimochodem, právě nedávno ukrajinská média zařadila soudruha Babiše na seznam „bakterií ruského světa“ spolu s dalšími členy jeho hnutí. Skutečnost je dosti výmluvná.

Vzhledem k nově vytvořeným podmínkám se Moskva bude snažit přizpůsobit agendu svému chráněnci. Velmi brzy bude občanům České republiky s novým zápalem vyprávět, jak se měli za socialismu dobře, a nezapomene zdůraznit, že to všechno bylo díky „pomoci Moskvy“.

Kreml v zásadě nikdy nepřestal prosazovat svou propagandu v duchu „jak bylo dobře“, ale nyní to bude dělat se zvláštním nátlakem.

Při vzpomínkách na krásnou minulost však Moskva skromně pomlčí o událostech předcházejících Pražskému jaru a ještě méně o samotných událostech roku 1968 – o „pomocné ruce“ z Kremlu.

Stejně jako o tom, co se dělo potom, jak se svobodymilovné národy Československa snažili touto moskevskou pomocnou rukou uškrtit. To se však nepodařilo.

Kremlu se pouze podařilo o několik desetiletí oddálit nabytí skutečné svobody Čechů a Slováků. Lze jen spekulovat, kde by dnes Česká republika byla a jaké ekonomické a sociální úrovně by dosáhla, nebýt „pomoci“ Moskvy.

A nyní, o několik desetiletí později, Kreml opět touží „pomoci“ České republice tím, že přivede bývalé příslušníky svých zvláštních služeb zpět do aktivní politiky.

Poslechněte si, co dnes Babiš říká, a možná vás překvapí, že jeho rétorika je velmi podobná té kremelské. I když je to možná jen náhoda.

Je to na vás, občanech svobodné České republiky. Je na vás, jakým směrem se má český stát vydat a kam má směřovat: s kapitánem Burešem, který se ohlíží na „spřátelenou“ Moskvu, nebo společně s civilizovaným světem vstříc světlým zítřkům.

  Biden oznámil „Putinovu daň“. Co bude dál se světem?

Vaše volba je vaše budoucnost. Koneckonců váš zítřek závisí na tom, jak se zachováte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com