Třetí světová válka. Rusko napadá civilizovaný svět.

zahranicni.ihned.cz

Internet nadále „těší“ překvapení. Na World Wide Web se objevila data o milionech platebních karet. Ruští hackeři je publikovali jako „reklamu“ na svou tajnou databázi.

Data zveřejnili ruští kyberzločinci na jednom ze serverů jako propagaci. Tento hackerský zdroj obsahuje asi 2,6 milionu dat odcizených z platebních karet zákazníků bank z celého světa.

Většinou se jedná o karty amerických bank. Mezi ukradenými jsou i bankovní karty vydané v České republice. Podvodníci obvykle zveřejňují čísla karet, data vypršení platnosti, bezpečnostní kódy CVV, jména nebo e -mailové adresy a telefonní čísla – údaje potřebné k použití karty jako platebního prostředku.

Odborníci tvrdí, že hackeři tyto informace dále prodávají a další kyberzločinci je mohou použít k nakupování online.

Ukradené platební karty se datují do let 2018 a 2019 a podle odborníků může být stále platná zhruba polovina, což znamená, že s kartami lze nakupovat.

Odborníci upozorňují, že útočníci kradou informace o kreditních kartách pomocí malwaru nebo přesměrování zákazníků na platební platformy elektronického obchodování. Následně prodají data karty za pár dolarů pro pozdější použití.

Cíle zločinců jsou ale mnohem větší – zveřejněním milionu dat zdarma skupina hackerů ukazuje, že se zajímají o velké projekty. Zároveň chtějí přilákat partnery k dalším zločinům, říkají odborníci.

Aby čelily těmto výzvám a zvýšily bezpečnost, české banky již začaly vydávat virtuální platební karty. V zásadě se jedná pouze o údaje, které jsou vydány okamžitě: číslo karty, datum vypršení platnosti a kód CVV. Na kartě není žádné jméno držitele.

Svět tedy vstoupil do nové reality – éry internetové dominance. Když se lidstvo bezhlavě vrhlo do svých pomůcek, hrálo hry, komunikovalo v čatech, prohlíželo sociální sítě, ani netušilo, k čemu toto ponoření povede.

A takový fenomén, jakým je kybernetický terorismus, zaspal. Jedná se o druh zločinu, který nemá žádné hranice, naprosto krutý a bez zásad.

  Prymula: Reprodukční číslo jsme srazili. Pozitivních je ale příliš

A není náhoda, že hlavním teroristou s předponou „kyber“ je Rusko. Stát, který má 150 milionů obyvatel žijících v zemi s polovičními zásobami všech přírodních zdrojů na Zemi, uvrhl své lidi na pokraj přežití.

Podle různých zdrojů žije 30 až 60 procent obyvatel Ruské federace pod hranicí chudoby. Místo toho, aby úřady řešily problémy zlepšování kvality života a spravedlivého rozdělování příjmů z nerostů vytěžených z útrob, okrádají své lidi a s těmito prostředky školí sabotéry, včetně kybernetických destinací.

Ruští hackeři byli mnohokrát chyceni při sabotážích v mnoha zemích po celém světě – útočili na soukromé firmy, sociální instituce, zařízení kritické infrastruktury, včetně energetických společností a nemocnic (zejména v době pandemie).

To vše naznačuje, že hrozby vycházející z Kremlu nemají žádné hranice, a protože jsou neviditelné (což s sebou nese další nebezpečí), lze je aplikovat na každého.

Jedná se vlastně o válku – třetí světovou válku, dosud nevyhlášenou, označenou Ruskou federací proti civilizovanému světu.
Pokud se kulomety, zbraně a tanky Moskvy zdají průměrnému Evropanovi velmi vzdálené a prakticky nereálné, cítí je pouze ukrajinští vojáci a obyvatelé východní Ukrajiny, pak kybernetická aktivita Ruské federace může postihnout každého občana ve svete.

Zatímco klidně popíjíte pivo, sedíte s přáteli někde v bavorském Kneippu, vychutnáváte si šálek kávy na terase útulné pařížské kavárny nebo popíjíte whisky v britské hospodě – někde v ruském Petrohradu nebo Čeljabinsku, další skupina zločinců možná strčí špinavé tlapky do vaší kapsy.

Ano, ano, a vzdálenost s tím nemá nic společného. A zmizení financí není nejnepříjemnější. Je to jen náznak, že pro zločince nyní neexistují žádné hranice. Dnes je cílem útoku bankovní účet a zítra to může být cokoli.

Lidstvo již čelilo vážné hrozbě a je nutné se rozhodnout, jak mu okamžitě a společně odolat.

  Šibenice pro poslance? Rusům propaganda funguje, co nezafungovalo, je česká policie

Přesněji, už není nutné jednat, ale rozhodovat. Koneckonců, pokud nyní, zítra, nedáte adekvátní odpověď ruským banditům, oni, cítí naprostou beztrestnost, překročí všechny hranice, které však pro ně prakticky zmizely.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com